Wzywamy posiłki

Sałatka hawajska – z indykiem, ananasem i ryżem

Przepis na idealne śniadanie, II śniadanie, podwieczorek, czy nawet obiad dla smyka – uniwersalna sałatka hawajska.

Sałatka hawajska – składniki:

  • 100 g ryżu – warto dać naturalny, brązowy (u mnie Basmati)
  • ananas
  • kukurydza
  • 80 g fileta z indyka (może być kurczak)
  • opcjonalnie: warzywa na wywar
  • łyżka jogurtu naturalnego + opcjonalnie łyżka majonezu + sól i pieprz (dla najmłodszych z samym jogurtem)

Ananasa można kupić z puszki, ale oczywiście ten świeży będzie lepszy. Dojrzały ananas ma kolor zielono-żółty, duży owoc i równie duży, zielony pióropusz, z którego środka z łatwością powinnaś wyrwać listek.

Ryż gotujemy, ale uwaga, nie rozgotowujemy! Powinien być sypki. Fileta z indyka (kurczaka) gotujemy najlepiej razem z marchewką, pietruszką i lubczykiem – przy okazji mamy rosół, lub super wywar na dowolną zupę.

Ugotowanego indyka kroimy w ok. 3 cm kostkę (kurczaka grubiej). Mieszamy z ryżem, pokrojonym ananasem, kukurydzą i sosem jogurtowym. Mieszamy delikatnie i nie zbyt długo, tak by nasze mięso pozostało w kawałkach – zwłaszcza kurczak łatwo się rozsypuje 😉

Mamy tu inne pieczywo źródło węglowodanów, co w Polsce jest rzadkością. Zwykle jemy chleb niemal w każdym posiłku i podobnie jedzą dzieci. Warto jak najbardziej urozmaicać menu.

Gotowany indyk, czy kurczak – chude białe mięso, dobre źródło białka. Zastępujemy nim słoną wędlinę, o często wątpliwym składzie. Przy okazji nie tracąc czasu przygotowujemy sobie zupkę. Ja dodałam później zielonego groszku i kaszy pęczak i było pysznie.

Ananas świetnie się tu komponuje! Nadaje słodyczy, jest soczysty, ma intensywny smak… jest pysznie – bez smażenia 😉

Co zrobić by dziecko zjadło sałatkę?

Jeśli Twoje dziecko niechętnie je sałatki – możesz podać wszystkie składniki solo, lub przyrządzić razem z dzieckiem, by całość nie stanowiła podejrzanej zagadki. Jeśli samo wymiesza zawartość miski, chętniej skosztuje efektu swojej pracy, a do tego nie będzie podejrzliwe co do zawartości. Często dobrze się też sprawdza podanie sosu osobno, do polania. Dzieci jedzą oczami, a ich poczucie estetyki jest wyjątkowo duże! Dlatego jeśli jakaś sałatka „nie przeszła”, nie rezygnuj, a podaj w nieco innej formie.

 

Odpowiedz