Placki z kaszy jaglanej
Wiemy, że za oknem skwar i nie chce się gotować, ale wbrew temu co sądzą dzieci nie można w kóło jeść lodów 🙂
Co powiecie na zdrowy i szybki w wykonaniu podwieczorek dla całej rodziny?
Może skusicie się na nasze placki z kaszy jaglanej?
W przygotowania zaangażujcie swoje potomstwo.
Jasne,że na początku będzie trochę bałaganu, ale z czasem zyskacie dodatkową parę świetnie wyćwiczonych rąk do pomocy.
Wspólne gotowanie to przecież okazja do nauki liczenia, czytania czy ćwiczenia motorki małej. Nieodzowym elementem takiej rodzinno- kulinarnej przygody musi być rodzić – po uszy uzbrojony w cierpliwość. Jeśli czujesz, że minąłeś się w drzwiach ze swoją pogodą ducha lepiej odłóż wspólne pichcenie na później. To ma być obopólna przyjemność, a nie przykry obowiązek. Nie chcesz chyba, żeby Twój maluch usłyszał, jak na widok rozsypanej mąki rzucasz ku…lturalnymi inaczej słowami?
Wracając do placuszków…
Potrzebujemy
1 woreczek suchej kaszy jaglanej *
7 łyżek płatków owsianych *
4 dojrzałych bananów
2 jajka
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Kaszę i płatki wrzucić do młynka do kawy i zmielić na mąkę.**
Do wysokiego naczynia wrzucić banany, wbić jajka i dodać mąkę.
Zmiksować na gładką masę.
Olej rozgrzać na patelni. Nakładać po 1 łyżce ciasta na placuszek. Smażyć po 2-3 minuty z każej strony na średnim ogniu.
Zjadać ze smakiem 🙂
*w przypadku alergii/celiakii/nietoleracji potrzebujesz certfikowanych produktów bezglutenowych **jeśli nie masz młynka do kawy zamiast kaszy możesz użyć błyszkawicznych płatków jaglanych bądź otrębów.
Odpowiedz