Wzywamy posiłki

Orzechowe amarantuski

To, że cukier szkodzi wiedzą już przedszkolaki, że trzeba wykorzeniać złe nawyki żywieniowe –to też nie nowość, jednak życie bez słodyczy może być za gorzkie dla całej rzeszy słodkich maniaków, ze mną włącznie.

DSC_0569

Może być jednak słodko, pysznie i zdrowo… i to bez grama cukru. Do tego szybko , a jako mamuśka trójki bąbli powinnam brzmieć autentycznie :).

Dziś przepis na ciacha a dokładniej orzechowe amarantuski. U nas znikają jeszcze gorące.

O tym dlaczego warto zaprzyjaźnić się z amarantusem pisałyśmy wcześniej, dostępny jest w każdym większym markecie a także w Rossmannie, koszt ok 10 zł, wystarczy na kilka porcji.

Oto przepis:
• Szklanka orzechów ( u nas włoskie i laskowe, koniecznie rozgnieść lub zmiksować)
• Amarantus ekspandowany (popping) – 1,5 szklanki
• Wiórki kokosowe – 1/2 szklanki
• Suszone daktyle – kilkanaście sztuk
• Sezam- 2 łyżki
• Dojrzały banan – duża sztuka
• Jajo – sztuka

DSC_0536

Sposób przygotowania:

Daktyle bardzo drobno siekamy lub miksujemy, banana także miksujemy i mieszamy z wszystkimi składnikami.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i formujemy ciasteczka. Pieczemy w temp. 180 stopni C po 7 min z każdej strony.

DSC_0545

 

Odpowiedz