Wzywamy posiłki

Muffiny jaglano-owocowe

muffiny

– To co dziś robimy? Może babeczki?

Kiedy czuję u nóg dwie małe przyssawki i widzę wpatrujące się we mnie, pełne niespożytkowanej energii, małe oczyska wiem, że okna kolejny dzień będą brudne.

W sezonie wakacyjnym zabawa w kuchni może stanowić ciekawy punkt programu. Dziś coś idealnego na drugie śniadanie bądź deser do kawy. Wykorzystamy znów kaszę jaglaną. Nudne i niesmaczne? Nic z tych rzeczy! To produkt wyjątkowy i zasługuje na szczególne miejsce w dziecięcym menu. Możliwości jaglanej są gigantyczne a w dodatku jest pyszna i zdrowa .

Dziś poeksperymentujemy z babeczkami.

????????????????????????????????????

Potrzebować będziemy:

  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • szklanka mąki (u nas pełnoziarnista)
  • szklanka owoców
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • garść płatków migdałowych
  • kilkanaście daktyli
  • 3 jajka
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2-3 łyżki cukru
  • muffiny
  • Jeśli użyjecie kwaśnych owoców dodajcie więcej daktyli.
    Oddzielnie ubijamy białka, oddzielnie  żółtka z cukrem.  Do ucieranych żółtek stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem i sodą oraz oliwę ( cały czas miksując). Do masy dokładamy ugotowaną wcześniej kaszę, jogurt i posiekane daktyle. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy cynamon i ubite białka delikatnie mieszając, na koniec wsypujemy połowę owoców i płatki migdałowe.

????????????????????????????????????

Z porcji tej wychodzi około 25 babeczek.
Smacznego!

????????????????????????????????????

Odpowiedz