O tym, że warto jeść ryby pisałyśmy. Zalecane są dwie porcje ryby w tygodniu, ale smażenie tylko raz. Ryba bez panierki to też ryba, baa to dopiero ryba! Dziś pomysł na super zdrowe danie: Łosoś z makaronem z domowym pesto poleca się!
Od razu przypomina mi się tegoroczny wyjazd nad Bałtyk 🙂 Różnie się mówi o naszym pięknym morzu: że pogoda zawsze nie taka, woda zawsze zimna, a w ogóle to dlaczego nie jechać za granicę 😉 A ja kocham to miejsce, z tą plażą i zachodami słońca, tyle, że poza sezonem, by nie być zmuszoną do rozwijania sztuki parawaningu i szukania wejścia na plaże wśród budek z kebabami, lodami, goframi oraz całym badziewiem tego świata.
Do rzeczy! Będąc tam, aż chce się zjeść świeżą rybkę. Można trafić różnie… Mój „numer 1” Turbot. Kiedyś spróbowałam i zakochałam się w tym smaku. W tym roku nasz Turbot okazał się ośćmi w słonej, tłustej panierce, ze śladową ilością ryby. Zawartość ryby w rybie 10%, koszt jak za 100%, kosztowała słono!!! Dlatego warto zawsze sprawdzić czy ryba jest ważona przed, czy po przyrządzeniu. Mąka i bułka tarta są nieco tańsze niż ryba – nie dajcie się nabić w panierkę 🙂
Pomijając kwestię zdrowotności czy kaloryczności, panierka to tyle papraniny… Nie mówiąc już o wszechogarniającym „zapachu” smażalni, który do przyszłego tygodnia przypomina Ci o zjedzeniu ryby. Dlatego zachęcam do ułatwienia sobie życia i polecam:
Łosoś z makaronem z domowym pesto – pyszny i pachnący sposób na rybę, w dodatku bardzo szybki.
Co potrzebujemy:
- łosoś
- papryka czerwona (lub kolorowa) – 2 sztuki
- por
- czosnek
- cytrynę
- rukola – 100 g
- orzechy, słonecznik, sezam (dowolna mieszanka) – 1/2 szklanki
- oliwa z oliwek
- świeża, ewentualnie suszona bazylia oraz:
- makaron penne pełnoziarnisty
Pora i paprykę kroimy, dowolnie. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju ryżowego. Wsypujemy pora, na to nakładamy rybę, wsypujemy paprykę. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem ok 15-25 min, w zależności od grubości ryby.
Składniki na pesto: rukolę, orzechy, zioła, oliwę (3 łyżki) wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania jednolitej masy, nie musi być całkiem gładka.
Ugotowany makaron mieszamy z pesto, podajemy z duszoną rybą, papryką oraz porem. Łososia można polać kilkoma kroplami soku z cytryny.
Jest kolorowo i pysznie.
Smacznego!
Odpowiedz