Wzywamy posiłki

LECZO -czyli ekspresowy obiad na zimę

Dziś przetwarzamy w cudownie pysznym połączeniu cukinie, pomidory i paprykę, czyli robimy leczo. Po co to robimy? By mieć dostęp do naturalnej żywności w zimie. Co zyskamy? Zdrowy i ekspresowy obiad gdy nie będzie na jego przygotowanie czasu. Do dzieła więc drogie mamy i ojcowie. IMG_5213

Składniki:

Olej 4-6 łyżek

Cebula 2 średnie szt.

Cukinia 4 średnie sztuki (około 2,5 kg)

Pomidory 8-10 szt (około 1,5 kg-2 kg)

Papryka czerwona 2-3 szt

Papryka żółta 2 szt

Czosnek 3 ząbki

Słodka papryka w proszku

Ostra papryka w proszku

Sól

Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną w kosteczkę cebulę. Po kilku minutach dorzucamy pokrojoną w dość sporą kostkę cukinie (jeśli cukinia jest stosunkowo niewielka warto zostawić skórkę, jeśli jest już przerośnięta, dobrze ją obrać, gdyż skóra będzie twarda). Następnie parzymy wrzątkiem pomidory, zdejmujemy skórkę i pokrojone w kostkę dorzucamy do garnka. Na końcu kroimy papryki również w dużą kostkę i wszystko łączymy. Doprawiamy czosnkiem i przyprawami. Dusimy do momentu aż pomidory nie zmienią się w sos pomidorowy. Kolejny krok to wyparzenie słoików, przełożenie do nich lecza i pasteryzowanie 20 minut na wolnym ogniu. Voila!! Gotowe!!!

IMG_5153

pasteryzujemy

IMG_5154

zrobiło się parno…

 

Znosimy do piwnicy, a w zimie kupujemy kiełbaskę lub mięsko, delikatnie podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, odkręcamy słoik, wlewamy do garnka z mięsiwem, podgrzewamy i mamy obiad w kilka minut i to z dość pokaźną ilością działającego antynowotworowo likopenu.

 

Odpowiedz