Wiosna w pełni! Przy tak pięknej pogodzie, aż szkoda wracać do domu. Szkoda też marnować dużo czasu przy garach 🙂 Jak wygłodniali wparowaliśmy do domu, szybko w ruch poszły wszystkie warzywa, żeby można było podjadać już na surowo.
Kasza gryczana to doskonałe źródło błonnika i witamin z grupy B. Warto, by gościła na naszym stole jak najczęściej. Można ją podawać w wielu daniach. U nas dziś zagościła kasza gryczana z kolorowymi warzywami: porem, papryką żółtą i czerwoną, cukinią. Pięknymi kolorami kusiły już przed podaniem 🙂 Małe rączki sięgały po nie co chwila.
Gotowany indyk z zupy uzupełnił nasze danie o białko. Jeśli nie macie mięsa, polecam dodać do kaszy czerwoną soczewicę: można ugotować kaszę razem z soczewicą, potrzebują ok 15 minut. Czerwona soczewica będzie naszym źródłem pełnowartościowego białka, a jednocześnie żelaza, potasu czy kwasu foliowego. Na parze lekko można podgotować cukinię, na patelni z łyżeczką oliwy poddusić pora pokrojonego w krążki i paprykę pokrojoną w paseczki. Doprawiamy solą (u mnie himalajska), bazylią i oregano. Wszystko skrapiamy oliwą lub olejem rzepakowym. Tłuszcze roślinne podawane na świeżo są nam bardzo potrzebne, jako zdrowe źródło energii, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Ja lubię wszystko razem wymieszać, dziecku jednak nałożyłam wszystko obok siebie. To pozwala poznawać poszczególne smaki, jeść kolejno różne składniki, co dzieci często preferują.
Smacznego!
Odpowiedz