Kokos jest trudnym do zdetronizowania faworytem mojego podniebienia.
Całkowite odstawienie sklepowych łakoci spowodowało chyba odblokowanie moich kubków smakowych i otwarcie się na zupełnie inny wymiar słodkościJ
Gdyby nie małżonek, nie podzielający KOKOSzału swojej żony, pewnie orzech ten dominowałby w każdym naszym posiłku.
Co warto docenić w kokosie?
Biała i mięsista wyściółka twardej skorupy orzecha jest bogata w błonnik, magnez i fosfor, a także kwas foliowy.
Ze względu na dużą zawartość potasu, polecany jest osobom z nadciśnieniem tętniczym
Badania wskazują, że nasycone tłuszcze zawarte w miąższu przyczyniają się do obniżania poziomu złego cholesterolu (frakcja LDL). Ze względu na swoją budowę (małe cząsteczki) stanowią szybko dostępne źródło energii.
W medycynie niekonwencjonalnej używany jako naturalny środek antybiotyczny.
Ciężki orzech do…kupienia czyli jak wybrać świeży egzemplarz ?
Patrzymy w kokosowe oczy tj.szukamy trzech dołeczków na górze orzecha. Nie mogą być uszkodzone, a tym bardziej nie powinien wyciekać z nich płyn. Takie sztuki powinny zaliczają lądowanie w koszu.
Shake it – czyli potrząsamy tym, co mamy – w sensie kokosem J Radosne chlupotanie jest oznaką, że wybrany egzemplarz jest świeży, bo zawiera duże ilości mleka.
Zważ mnie – czyli lekki kokos to stary kokos, bo z wiekiem maleje ilość aromatycznego mleczka.
Pewnie chcielibyście wiedzieć także, jak dostać się do wnętrza waszej zdobyczy?
Poniżej filmik z instrukcją otwierania.
Jeśli wszystkie powyższe właściwości przekonały Was do bliższego zapoznania się z kokosem, a w dodatku macie ochotę na zdrową porcję orzeźwienia to nie pozostaje nic innego, jak tylko przygotować nasze mrożące muffiny J
Co będzie potrzebne:
Masa serowa:
300g serka twarogowego śmietankowego
½ puszki mleczka kokosowego
3 łyżki wiórków kokosowych
Ew. miód do masy
Spód
100g daktyli (koło 20sztuk)
1 szklanka płatków górskich błyskawicznych
Co teraz?
Daktyle moczymy w gorącej wodzie przez 15 min, blendujemy i wyrabiamy „ciasto” po połączeniu z płatkami. Gęstą masą wykładamy dno foremek.
Masę serową przygotowujemy poprzez zmieszanie serka, mleczka i wiórków. Ewentualnie słodzimy miodem. Nakładamy na daktylowe spody i wkładamy do zamrażalnika na 1-2 h.
Po tym czasie wyciągamy i pozwalamy im się delikatnie rozgrzać w temperaturze pokojowej lub w wersji dla niecierpliwych – pałaszujemy zmrożone 🙂
Smacznego!
Odpowiedz