Wzywamy posiłki

KokoLOVE

Kokos jest trudnym do zdetronizowania faworytem mojego podniebienia.

Całkowite odstawienie sklepowych łakoci spowodowało chyba odblokowanie moich kubków smakowych i otwarcie się na zupełnie inny wymiar słodkościJ

Gdyby nie małżonek, nie podzielający KOKOSzału swojej żony, pewnie orzech ten dominowałby w każdym naszym posiłku.

Co warto docenić w kokosie?

Biała i mięsista wyściółka twardej skorupy orzecha jest bogata w błonnik, magnez i fosfor, a także kwas foliowy.

Ze względu na dużą zawartość potasu, polecany jest osobom z nadciśnieniem tętniczym

Badania wskazują, że nasycone tłuszcze zawarte w miąższu przyczyniają się do obniżania poziomu złego cholesterolu (frakcja LDL).  Ze względu na swoją budowę (małe cząsteczki) stanowią szybko dostępne źródło energii.

W medycynie niekonwencjonalnej używany jako naturalny środek antybiotyczny.

Ciężki orzech do…kupienia czyli jak wybrać świeży egzemplarz ?

kokosPatrzymy w kokosowe oczy  tj.szukamy trzech dołeczków na górze orzecha. Nie mogą być uszkodzone, a tym bardziej nie powinien wyciekać z nich płyn. Takie sztuki powinny zaliczają lądowanie w koszu.

Shake it – czyli potrząsamy tym, co mamy – w sensie kokosem J Radosne chlupotanie jest oznaką, że wybrany egzemplarz jest świeży, bo zawiera duże ilości mleka.

Zważ mnie – czyli lekki kokos to stary kokos, bo z wiekiem maleje ilość aromatycznego mleczka.

Pewnie chcielibyście wiedzieć także, jak dostać się do wnętrza waszej zdobyczy?

Poniżej filmik z instrukcją otwierania.

Jeśli wszystkie powyższe właściwości przekonały Was do bliższego zapoznania się z kokosem, a w dodatku macie ochotę na zdrową porcję orzeźwienia to nie pozostaje nic innego, jak tylko przygotować nasze mrożące muffiny J

Co będzie potrzebne:

Masa serowa:

300g serka twarogowego 11828802_740982736024149_5496726552320570413_nśmietankowego

½ puszki mleczka kokosowego

3 łyżki wiórków kokosowych

Ew. miód do masy

Spód

100g daktyli (koło 20sztuk)

1 szklanka płatków górskich błyskawicznych

 

Co teraz?

Daktyle moczymy w gorącej wodzie przez 15 min, blendujemy i wyrabiamy „ciasto” po połączeniu z płatkami. Gęstą masą wykładamy dno foremek.

11800016_740982856024137_5225261370011416764_n

Masę serową przygotowujemy poprzez zmieszanie serka, mleczka i wiórków. Ewentualnie słodzimy miodem. Nakładamy na daktylowe spody i wkładamy do zamrażalnika na 1-2 h.

11800196_740982892690800_2751890656288573506_n

Po tym czasie wyciągamy i pozwalamy im się delikatnie rozgrzać w temperaturze pokojowej lub w wersji dla niecierpliwych – pałaszujemy zmrożone 🙂

Smacznego!

11813292_740982922690797_6375271772444245919_n

 

Odpowiedz