Macie czasem chwile, gdy z wszystkim się pali, nie wiadomo w co ręce włożyć, dziecko zaraz otworzy paszczę by oznajmić nam krzykiem, że pora na papu, a w garach pusto. U mnie te chwilę zdarzają się nadzwyczaj często… w takich momentach ekspresowe dania ratują życie. Dziś zdradzę Wam przepis na szybkie i proste kluseczki serowe.
Co nam potrzebne:
2 jajka
275 g twarogu półtłustego
10 łyżeczek mąki kukurydzianej
6 łyżeczek mąki ziemniaczanej
Ser rozgniatamy widelcem i dodajemy reszty składników, mieszamy by powstało jednorodne ciasto.
Następnie formujemy wałeczek, na desce podsypanej mąką kukurydzianą. Wałek spłaszczamy i kroimy nożem na kawałki.
Wrzucamy na wrzątek, gotujemy jakieś 5-7 minut i wyławiamy. Serwujemy np. z owocami.
Jest to danie idealne na podwieczorek, ciepłe śniadanie czy nawet słodki obiad. Ponadto dla niemowlaków to świetna strawa do nauki jedzenia widelcem. Natomiast starszym dzieciom kluseczki pozwolą na urozmaicenie jadłospisu, którego postawą zazwyczaj są dania ze zbóż glutenowych. A warto to zmieniać.
Anna Patrzałek
Uwielbiam! 🙂 Dziś na kolację 😉