Wzywamy posiłki

Grzanki czosnkowe – idealne do kremowych zup

Dziś pomysł na to jak zaserwować zupę krem, a właściwie nie jak, tylko z czym.

Producenci żywności wychodzą nam na przeciw i oferują pyszniutkie i chrupiące grzanki bądź pięknie wyglądający i jeszcze piękniej pachnący groszek ptysiowy. Fakt rarytasy te smakują wyśmienicie, ale często w ich składzie figuruje olej palmowy, który już tak wspaniały dla naszego organizmu nie jest. Co, więc robimy? Rezygnujemy z kupna dodatków i robimy własne – grzanki czosnkowe.

Co nam będzie potrzebne:

  • czosnek
  • natka pietruszki
  • masło
  • chleb – niekoniecznie pierwszej świeżości (to dobry sposób, by zjeść wczorajszy, a nawet przedwczorajszy chleb w znacznie smaczniejszej formie)

Składników używamy według własnego uznania (o ilość i proporcje chodzi)

IMG_5711

Czosnek miażdżymy i mieszamy z masłem i pietruszką.

IMG_5709

IMG_5719

Następnie kromki smarujemy naszym aromatycznym czosnkowym masełkiem.

IMG_5720

Zapiekamy (na kratce) przez jakieś 10 minut, w temperaturze 100-120 stopni.

wycinek

Serwujemy na ciepło z ulubioną zupą krem. Tym razem u nas cukiniowa z płatkami migdałowymi i czosnkowymi grzankami. Mniam Mniam!!

IMG_5725

 

Odpowiedz