Przygotowanie dżemu malinowego to nic trudnego, malinki, cukier, chwila czasu, słoik i gotowe. Ale warto czasem poszukać ciut oryginalniejszych smaków. Ja polecam połączenie banana i maliny. W duecie tworzą istną harmonie smaków, zwłaszcza, gdy zaserwujemy je ze świeżo upichconymi naleśniczkami ( też macie ślinotok?!)
Jak go zrobić?! Arcyprosto – zresztą, jak większość serwowanych przeze mnie specjałów. Parzcie słoiki i do lektury!!
Dżem malinowo bananowy
500 g mailn
2 banany
200 g cukru
Maliny płuczemy, banany obieramy i kroimy w plasterki. Umieszczamy wszystko w garnku i stawiamy na małym ogniu regularnie mieszając. Podgrzewamy tak do odparowania części wody (około 30-40 minut). Dodajemy cukier gotujemy jeszcze około 10 minut. Napełniamy na gorąco wyparzone słoiki, zamykamy. Pasteryzujemy 20 minut. Po wyjęciu odwracamy do góry dnem.
Odpowiedz