Prosty domowy przecier pomidorowy
Lato przemija, a wraz z nim odejdą pyszne pomidory. Pozostaną jedynie czerwone, twarde, wodniste kulki, które nawet nie leżały koło pomidora 😉
Ja miałam to szczęście, że dostałam pomidory wypieszczone przez babcię, najlepsze na świecie!
Puki czas zaopatrzmy piwnicę w kilka pomidorowych przetworów. Przecier pomidorowy będzie doskonały do zup, sosów do makaronów, czy do pizzy. Na szczęście na jego przygotowanie nie potrzeba całego dnia, proponuję wersję dla leniwych. Przecier bez przecierania 😉 Przy okazji natrafić można na różne ciekawe okazy, bo Unia nie zabroniła im tak urosnąć 😉
Pomidory (najlepsze są malinowe) parzymy, obieramy ze skórki, blendujemy w dużym garnku. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie odparowujemy. Jak długo? To zależy od tego jaką konsystencję chcesz uzyskać. Jeśli zamierzasz użyć przecieru do zupy pomidorowej – 15 minut wystarczy, jeśli chcesz uzyskać gęsty sos – nawet 50 minut. Przelewamy do wyparzonych wcześniej słoików, zakręcamy.
Tak przygotowane przeciery pasteryzujemy. Dno dużego garnka wyścielamy ściereczką, układamy słoiki, zalewamy gorącą wodą, gotujemy na wolnym ogniu 20 min. I mamy pyszną bazę do różnych dań. Straty witaminy C będą duże, ale znajdziesz ją w innych warzywach i owocach, za to cenny likopen stanie się lepiej przyswajalny.
Odpowiedz