Domowe lody
Pogoda ostatnio jest wspaniała (przynajmniej w Małopolsce), dlatego dziś przepis na domowe lody – o egzotycznym smaku. Nie znam chyba żadnego dziecka, które pogardziło by tym zimnym deserem. Ja również nie jestem sobie w stanie go odmówić. Większość kupnych lodów naszpikowana jest znaczną ilością cukru. Zjedzenie ich okazyjnie za pewne nie wpędzi nas w cukrzyce, mnie jednak nie satysfakcjonuje rzadka konsumpcja tych smakołyków, więc jak zawsze stawiam na złoty środek, czyli domowe lody w zdrowej odsłonie. Oto jak zrobić domowe lody.
Potrzebne nam będzie:
1 dojrzałe mango
5-6 łyżek jogurtu naturalnego
Owoc obieramy i kroimy, dodajemy jogurtu, blendujemy. Przekładamy do foremek i wkładamy do zamrażalki na 3-4 godziny. Po tym czasie możemy napawać się smakiem naszych cudownie egzotycznych lodów. Z racji tego, że mango jest bardzo słodkim owocem, dodatek cukru czy innego słodzika jest zupełnie zbędny. A my i nasza pociecha dostajemy naturalne cukry w ich czystej postaci. Nam lody smakowały ogromnie. Miały tylko jeden wielki minus – wyszło ich stanowczo za mało!!
Podając lody w takiej formie, Twoja pociecha oprócz przyjemności z jedzenia tego co lubi, dostaje dawkę wapnia i witamin. A nóż będzie to sposób na przemycenie produktu o dobrej wartości odżywczej Twojemu niejadkowi. Spróbujcie koniecznie!!
1 Pingback