Nadszedł czas na „nie wiem w co się ubrać”. Dziś chłodno i deszczowo cały dzień, kilka dni wcześniej 4 stopnie rano, 18 po południu. I ubierz tu dzieciaka do przedszkola, zwłaszcza kiedy jedziecie na rowerach… W dodatku w przedszkolu wirusomania i coraz mniej obecnych. Warto zadbać o ciepły podwieczorek, na dziś polecamy czekoladowy budyń jaglany!
Bogactwo witamin z grupy B, magnezu, wapnia… i pyszny!
Czekoladowy budyń jaglany
Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka
- garść orzechów
- dojrzały banan
- 2 łyżki kakao
- opcjonalnie 3-4 kostki czekolady 70%
Kaszę dokładnie wypłukać w zimnej i gorącej wodzie. Zalać 1,5 szklanki mleka – gotować na małym ogniu pod przykryciem, nie mieszając około 7-9 minut. Następnie zdjąć z ognia i pozostawić kaszę pod przykryciem, aż wchłonie mleko.
Do lekko przestudzonego dodajemy pozostałe pół szklanki mleka, banana i pozostałe składniki. Blendujemy na gładką masę. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, możesz dodać jeszcze trochę mleka w trakcie blendowania.
Podajemy z dowolnymi owocami. Bez dodatku cukru, ale pyszny i słodki. Dodatkowo bardzo pożywny.
Odpowiedz