Tytuł posta nie jest przypadkowy, wszak zarówno marchewka, jak i kasza kojarzą nam się ze zdrowym odżywianiem. A w związku z tym, że wiele osób nie umie żyć bez słodyczy (ja też do nich należe) warto szukać kompromisów, czyli by ta słodycz była w akceptowalniej i zdrowej odsłonie. A wtedy ani nadwaga ani cukrzyca nam nie straszne. Co więcej, dzieciom można dać dokładkę bądź dwie, bez najmniejszych wyrzutów sumienia i niesamowitych skoków glukozy w ich krwi.
Moi drodzy ciasto marchewkowe z kaszy czas zacząć
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
1 i 1/2 szklanki mleka (dla alergików roślinnego)
2 marchewki
2 jajka
3-4 łyżki cukru
2 łyżki oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
3 łyżki rodzynek
Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem, a nastepnie dobrze wypłukać wodą. Gotować na małym ogniu pod przykryciem (lekko podlać wodą – 3 do 4 łyżek i dodać 1 i 1/2 szklankę mleka). W międzyczasie obrać i zetrzeć na małych oczkach marchewki. Gdy kasza wsiąknie cały płyn i wystygnie, dodać wszystkie składnik i zblendować. Małą formę wysmarować olejem lub masłem i podsypać otrębami lub płatkami jaglanymi.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę i 30 minut.
Dobrze by ciasto po upieczeniu odstawić na kilka godzin, wtedy łatwiej się kroi.
Polecam ciasto marchewkowe z kaszy jaglanej. Świetne do pracy i szkoły, dla małego i dużego.
Odpowiedz