-Mamusiu czy to zupa dla Stasia? – spytała moja Hania patrząc jak wylewam zmiksowaną masę na blachę. -Nie, to ciasto z marchewki i batatów.
– Z Mafefki? Dla konika?……………
Ciasto marchewkowe zyskało sobie wielu fanów ( i nie myślę tu o koniach). A my dziś proponujemy inną wersję -z dodatkiem batatów. Musicie spróbować!
Potrzebować będziemy:
- 700 g marchewki i batatów (ok. 5 średnich marchwi i 2 bataty)
- 12 łyżek mąki owsianej (można zmielić płatki owsiane)
- 1/2 szklanki oleju kokosowego
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 g wiórków kokosowych
- cynamon ( wedle uznania, u nas 2 łyżeczki)
- 1/2 szklanki cukru
Marchewki bataty obieramy i ścieramy na tarce –na drobnych oczkach ( bądź przy użyciu robota kuchennego…) , po czym do zmiksowanej masy dodajemy pozostałe składniki. Całość chwilę miksujemy i wylewamy na blachę czy keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia (najlepsza będzie okrągła forma do tortów). Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy 50-60 minut.
Smacznego!
Emilia
To ciasto jest pyszne! Bez cukru a słodkie. Ja dodaje zamiast cynamonu karob i masło klarowane zamiast oleju kokosowego. Jest świetne dla alergików. Dzięki za przepis!
Anna Patrzałek
🙂 cieszymy się, że smakuje!