Ciasto dyniowe
Przyszła jesień, a wraz z nią na półki wtoczyła się dynia. Nasze pociechy najbardziej lubią ją w formie „uśmiechniętej” ozdoby i wyczekują z niecierpliwością na październikowe dłubanki w jej pomarańczowym miąższu. Jak jednak przekonać potomstwo, żeby z takim samym entuzjazmem podchodziło do dyniowych potraw?
A może tak upiec ciasto dyniowe?
Takie prawdziwie jesienne – z jabłkami i gruszkami. To trio, z dynią na czele świetnie komponuje się z rozgrzewającymi przyprawami – cynamonem, kardamonem i imbirem. To po prostu idealne rozwiązanie na wydłużające się wieczory.
Ciasto dyniowe może się pochwalić imponującą wartością odżywczą. Przecież ta pękata pomarańczowa dama dzięki swojej intensywnej barwie jest skarbnicą dobroczynnych przeciwutleniaczy chroniących nas przed szkodliwymi wolnymi rodnikami.
Zatem łapcie przepis i przekonajcie się, jak pachnie jesień.
Ciasto dyniowe
1 dynia hokkaido (lub 2 pełne szklanki musu z innej dyni)
2 jabłka
1 gruszka
2 jajka
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka sody
2 szklanki mąki – u nas ryżowa i jaglana (innym razem ryżowa i kukurydziana)
1 szklanka płatków owsianych
1/2 kostki roztopionego masła
coś na osłodę – u nas miód – 2 łyżki
Przyprawy: cynamon, imbir (1/4 łyżeczki), kardamon (1/2 łyżeczki)
Sposób przygotowania: Dynię pokroić, podpiec w piekarniku, zmiksować. Jabłka i gruszkę zetrzeć na tarce. Do dyniowego purre dodać pozostałe składniki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec, przy włączonym termoobiegu, przez 40-60 min w temp 180C.
Smacznego!
Odpowiedz