Kto powiedział, że wszystkie drożdżówki są nie zdrowe?! Jeśli przyrządzimy je sobie sami, będziemy mieli kontrole nad ilością cukru i tłuszczu, jaka w nich się znajdzie oraz mamy pewność, że nie są nafaszerowane chemicznymi ulepszaczami. Co więcej możemy też w nich przemycić warzywną „wkładkę” oraz wykorzystać mąkę pełnoziarnistą. Do naszych domowych drożdżówek nie doczepi się nawet kontrola Sanepidu, gdyż są zgodne z wytycznymi nowego rozporządzenia. Ponadto idealne do zapakowania do szkolnego plecaka. No wiec moi mili – drożdże w dłoń i do roboty.
Bułeczki drożdżowo dyniowe – drożdżówki domowe
To nam będzie potrzebne:
200 g dyni
350 g mąki tortowej
150 g mąki pełnoziarnistej
50 g masła
25 g świeżych drożdży
50 g cukru
250 ml mleka
1 jajko (do posmarowania wierzchu bułek)
Obieramy dynie (jak to zrobić łatwo – znajdziesz tu). Miąższ wkładamy do garnka, zalewamy mlekiem (zostawiamy około 1/2 szklanki mleka na rozczyn) i rozgotowujemy dynie.
Masło rozpuszczamy. Gdy wystygnie tłuszcz i nasza dyniowa pulpa przygotowujemy rozczyn z drożdży, mleka oraz łyżeczki cukru, odstawiamy na 15 minut.
Do dużej miski przenosimy wszystkie składniki, tj. mąkę, cukier, rozczyn, masło, dynie z mlekiem. Wyrabiamy ciasto przez 20-30 minut.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 h do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy bułeczki (jeśli ciasto mocno się przykleja do rąk, warto oprószyć dłonie mąką), układamy na blaszce, smarujemy rozbełtanym jajkiem, i oprószamy cukrem. Pieczemy w temp. 160-180 C przez około 20 minut.
Tak wyglądają 2 minuty po upieczeniu
Tak 5 minut po
A po 15 minutach talerz jest zupełnie pusty.
1 Pingback