Wzywamy posiłki

Bułeczki drożdżowo dyniowe – drożdżówki domowe zgodne z rozporządzeniem

Kto powiedział, że wszystkie drożdżówki są nie zdrowe?! Jeśli przyrządzimy je sobie sami, będziemy mieli kontrole nad ilością cukru i tłuszczu, jaka w nich się znajdzie oraz mamy pewność, że nie są nafaszerowane chemicznymi ulepszaczami. Co więcej możemy też  w nich przemycić warzywną „wkładkę” oraz wykorzystać mąkę pełnoziarnistą. Do naszych domowych drożdżówek nie doczepi się nawet kontrola Sanepidu, gdyż są zgodne z wytycznymi nowego rozporządzenia. Ponadto idealne do zapakowania do szkolnego plecaka. No wiec moi mili – drożdże w dłoń i do roboty.

Bułeczki drożdżowo dyniowe – drożdżówki domowe

To nam będzie potrzebne:

200 g dyni

350 g mąki tortowej

150 g mąki pełnoziarnistej

50 g masła

25 g świeżych drożdży

50 g cukru

250 ml mleka

1 jajko (do posmarowania wierzchu bułek)

Obieramy dynie (jak to zrobić łatwo – znajdziesz tu). Miąższ wkładamy do garnka, zalewamy mlekiem (zostawiamy około 1/2 szklanki mleka na rozczyn) i rozgotowujemy dynie.

IMG_5263

Masło rozpuszczamy. Gdy wystygnie tłuszcz i nasza dyniowa pulpa przygotowujemy rozczyn z drożdży, mleka oraz łyżeczki cukru, odstawiamy na 15 minut.

IMG_5264

Do dużej miski przenosimy wszystkie składniki, tj. mąkę, cukier, rozczyn, masło, dynie z mlekiem. Wyrabiamy ciasto przez 20-30 minut.

IMG_5268

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 h do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy bułeczki (jeśli ciasto mocno się przykleja do rąk, warto oprószyć dłonie mąką), układamy na blaszce, smarujemy rozbełtanym jajkiem, i oprószamy cukrem. Pieczemy w temp. 160-180 C przez około 20 minut.

Tak wyglądają 2 minuty po upieczeniu

IMG_5270

Tak 5 minut po

IMG_5271

A po 15 minutach talerz jest zupełnie pusty.

 

 

Odpowiedz