Kolejny dzień kanapki z wędliną i pomidorem? Apetyt więdnie… ale może dzieci dadzą radę.
– „Znowu ? Ale to już było”- ten głos pozbywa Cię resztki złudzeń. Co zrobić by „nie wróciło więcej” ( albo przynajmniej zbyt szybko)?
A może przełamać monotonię? Kanapka nie musi być nudna. Mamy rozwiązanie – cztery pomysły na szybkie śniadanie –super pasty i to nie byle jakie, bo z warsztatów Kulinarnie Mocni. Od koloru, do wyboru. Na słodko i na ostro. Dla każdego coś pysznego.
Na końcu wpisu znajdziesz pomysły na szybkie śniadanie zebrane w pliku pdf do ściągnięcia. Wydrukuj, przyklej na lodówkę lub wklej do swoich przepisów i przełam śniadaniową (i II śniadaniową) monotonię.
Z fasoli, z jaj, z ryby i na słodko z …cieciorki. Wyborne śniadanie murowane.
Oto i one.
PASTA Z FASOLI
Czas przygotowania 1o minut
Składniki:
- 1 puszka białej fasoli ( wersja dla niespieszących się – wcześniej namoczona i ugotowana fasola Jaś)
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1-2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- kminek
- majeranek
- szczypta chili
- sól
Fasolę zmiksuj z koncentratem i olejem. Podsmaż na złoty kolor drobno posiekaną cebulę i ponownie zmiksuj. Dopraw majerankiem, kminkiem, pieprzem i solą. Podawaj z ulubionym pieczywem. Na wierzch wskazany koperek lub szczypiorek.
PASTA Z MAKRELI
Czas przygotowania 1o minut
Składniki:
- 200g twarogu
- 1 puszka filetów z makreli w oleju (170g, można zastąpić wędzoną rybą)
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- kilka gałązek szczypiorku
- kilka gałązek koperku
- kilka gałązek natki pietruszki
- ząbek czosnku
- pieprz
- sól
Twaróg oraz filety (bez oleju) umieść w wysokim naczyniu i zmiksuj na jednolitą masę.
Dodaj zioła, sok z cytryny, dopraw czosnkiem, pieprzem i solą. Wszystko dokładnie wymieszaj. Podawaj z pieczywem.
PASTA JAJECZNA Z CHRZANEM
Czas przygotowania 20 minut
Składniki:
- 6 jajek
- 2-3 łyżki chrzanu
- 2 łyżki majonezu
- 1-2 łyżeczki estragonu
- pieprz czarny mielony
- sól
Jajka ugotuj na twardo, wystudź. Do obranych jaj dodaj chrzan i majonez i zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj zioła i wymieszaj.
Podawaj z ulubionym pieczywem lub zawiniętą w plastry wędliny.
CZEKOLADOWA PASTA Z CIECIORKI (z przepisu naszej koleżanki Kasi)
czas przygotowania: 5 minut
- 1 puszka ciecierzycy lub 1,5 szkl. ugotowanej ciecierzycy
- 120 g suszonych daktyli
- 2-3 łyżki naturalnego kakao
- woda z moczenia daktyli
Daktyle zalej gorącą wodą na minimum 30 minut. Po tym czasie odlej wodę a daktyle zmiksuj z ciecierzycą, z kakao i 3-4 łyżkami wody (z moczenia daktyli). Jeśli masa będzie zbyt gęsta dolej większą ilość wody – do uzyskania gęstej, czekoladowej masy.
Szybciej i pyszniej się nie da. A oto efekt.
Smacznego!
Podzielcie się swoimi przepisami.
Renata
Świetne przepisy! Bierzemy się do dzieła! 😉
Anna Patrzałek
Smacznego!
Dorota
Mniam. Jutro wypróbuje pastę z fasoli 😉