Wzywamy posiłki

Zapiekanka z kaszy jaglanej ze śliwkami

Zapiekanka z kaszy jaglanej ze śliwkami

Kasza nie odstrasza! Zwłaszcza jaglana:) Uwielbiam ją za jej kompatybilność – zarówno z potrawami słodkimi, jak i wersji wytrawnej.

Korzystając z urodzaju śliwkowego postawiłam na duet jaglana + śliwki i połączenie to nie rozczarowało naszych kubków smakowych.

W sezonie warto korzystać ze świeżych owoców. Wkrótce znów zdani będziemy na mrożonki, bo przecież nawet najkreatywniejsza pani domu nie jest w stanie wymyślić tysiąca nowych dań bazując jedynie na gruszkach i jabłkach. Żeby jednak nie płakać przy szafach chłodniczych na widok ceny za paczkę mrożonych malin można wykazać się sprytem i zadbać o zapasy na zimę, kiedy panuje owocowy urodzaj.

Wracając do zapiekanki…

Świetnie sprawdza się na zimno i na ciepło. Przetrwała ze mną – niewzruszona – całą drogę do pracy, więc z czystym sumieniem mogę ją zarekomendować jako posiłek do szkoły.

Zapiekanka z kaszy jaglanej ze śliwkami
Potrzebujecie

2 kg dojrzałych śliwek

(Ugotowane) dwa woreczki kaszy jaglanej

5 białek jaja kurzego

1/2 kostki masła

Miód – wedle upodobania

Do smaku: cynamon, karadamon

Sposób przygotowania:

Śliwki umyć, przepołowić, usunąć pestkę. Zasypać przyprawami i odstawić (najlepiej na kilka godzin), aż puszczą sok. Nadmiar płynu odlać. Białka ubić na sztywną pianę. Kaszę wymi20160903_163356-2eszać z miękkim masłem. Dodać do śliwek. Ewentualnie dosłodzić miodem. Całość wymieszać z ubitymi białkami. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec przez 1-1,5 w temp. 120 C z włączonym termoobiegiem.

 

Nie dosyć ,że pięknie wygląda to jeszcze tak dobrze smakuje! 🙂

lenka-je

 

*Jeśli zapiekanka wyjdzie bardzo mokra - wystarczy na powstrzymać się od pochłonięcia całej blaszki i po prostu włożyć na noc do lodówki. Rano powinna być "sztywna" :) 
* Jeśli obawiasz się, że śliwkowa skórka może zaszkodzić Twojemu maluszkowi podgotuj owoce, odlej nadmiar płynu, zmiksuj na gładką masę i w takiej postaci połącz z kaszą.

 

 

Odpowiedz

Temat od Anders Norén