Wzywamy posiłki

Roladki szpinakowe z łososiem – szybkie, ciekawe i pyszne :)

Dziś roladki szpinakowe z twarożkiem czosnkowym i łososiem. Atrakcyjna i szybka w przygotowaniu przekąska na domówkę, czy II śniadanie do szkoły.

Roladki szpinakowe – przepis

  • 350 g szpinaku mrożonego
  • 3 jajka
  • 150 g łososia świeżego ugotowanego na parze lub wędzonego
  • 150 g sera białego
  • jogurt naturalny – kilka łyżek do rozrobienia sera
  • czosnek – ząbek do szpinaku i ząbek do sera
  • przyprawy: sól, gałka muszkatołowa, bazylia, koperek, papryka ostra

Szpinak rozmrażamy i na sitku odciskamy z wody. Mieszamy z żółtkami, 1-2 ząbkami czosnku, przyprawami. Następnie delikatnie mieszamy z ubitą z pozostałych 3 białek pianą. Wykładamy na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 20 min w temperaturze 180 stopni. Studzimy.

Ciasto smarujemy twarożkiem czosnkowym (150 g sera białego + ząbek czosnku + kilka łyżek jogurtu), a następnie układamy łososia (rybę możemy zastąpić inną, rybą, kilkoma plasterkami szynki, a nawet pominąć).

Zawijamy.

Najlepiej roladę włożyć na godzinę do lodówki i później pokroić, najlepiej ostrym nożem 😉

Wygląda bardzo apetycznie, smakuje wyśmienicie! Moja została już nieco podskubana przez małego pomocnika 🙂

 

 

Odpowiedz