Wzywamy posiłki

Mleczna babeczka – jak ugotować kaszę manną na gęsto?

Brak pomysłu na śniadanie, podwieczorek, czy kolację? Polecam pyszną mleczną babeczkę. Wystarczy wiedzieć jak ugotować kaszę manną na gęsto 🙂 I jak to zrobić, by nie utworzyły nam się twarde grudki, lecz coś o konsystencji budyniu.

Jak ugotować kaszę manną na gęsto?

Na 1 porcję potrzebujemy:

  • 250 ml mleka (krowiego lub roślinnego)
  • 5 łyżeczek kaszy manny

Mleko wlewamy do garnka o grubym dnie, zagotowujemy. Do suchej szklanki (literatki, lub innego naczynia) odmierzamy 5 łyżeczek kaszy manny. Gdy mleko zaczyna wrzeć (zanim ucieknie z garnka), ciągle mieszając wsypujemy powoli kaszę. Ja staram się zawsze odmierzyć odpowiednią ilość, a nie robić na oko, bo kasza gęstnieje dopiero po chwili. Odmierzam do szklanki, bo wtedy dobrze się wsypuje i nie tworzą się grudki.

Gotujemy ok 3 minuty, aż zgęstnieje, a następnie przelewamy do miseczki, przelanej zimną wodą. Studzimy. Przykrywamy talerzykiem, odwracamy szybkim ruchem i mamy babeczkę. Do tego dodatek świeżych owoców, lub musu z zamrożonych owoców. Najlepiej wiśnie, truskawki, czy czarna porzeczka, choć to akurat moje ulubione zestawienie 😉 Możemy oczywiście zjeść bezpośrednio z miseczki, ale nam bardzo się podoba taka mleczna babeczka.

Jeśli chcemy ugotować kaszę manną na rzadko, na szklankę mleka, lub wody dajemy 2,5-3 łyżeczki kaszy manny.

Taka babeczka zapewnia nam aż 305 mg wapnia, tak potrzebnego dla mocnych kości. Zapotrzebowanie dziecka żłobkowego to 700 mg, zaś przedszkolaka 1000 mg. Dlatego warto pozwolić sobie na tak wartościowy deser.

Pamiętaj, że kasza manna nie jest (w przeciwieństwie do innych kasz) bardzo wartościowa, ale może stanowić smaczne urozmaicenie codziennej diety. Ważne, by każdego dnia w diecie dziecka zadbać również o produkt z pełnego przemiału, bogatego w błonnik i składniki mineralne. Zatem jeśli na podwieczorek zaplanujemy taką mleczną babeczkę, to w innym posiłku podajmy pełnoziarniste pieczywo, czy płatki owsiane.

Polecamy również inne nasze mleczne inspiracje deserowe 🙂 Na przykład pyszny i zdrowy budyń owocowy na bazie kaszy jaglanej. 

3 Komentarze

  1. Ewa Seiler

    Ja jadlam Kasze Manne przez 25 lat mieszkajac w Polsce. Potem UK, USA, OATMEAL

  2. Ewa Seiler

    nie wiem czy byla dobra

Odpowiedz