Dziś przetwarzamy w cudownie pysznym połączeniu cukinie, pomidory i paprykę, czyli robimy leczo. Po co to robimy? By mieć dostęp do naturalnej żywności w zimie. Co zyskamy? Zdrowy i ekspresowy obiad gdy nie będzie na jego przygotowanie czasu. Do dzieła więc drogie mamy i ojcowie.
Składniki:
Olej 4-6 łyżek
Cebula 2 średnie szt.
Cukinia 4 średnie sztuki (około 2,5 kg)
Pomidory 8-10 szt (około 1,5 kg-2 kg)
Papryka czerwona 2-3 szt
Papryka żółta 2 szt
Czosnek 3 ząbki
Słodka papryka w proszku
Ostra papryka w proszku
Sól
Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną w kosteczkę cebulę. Po kilku minutach dorzucamy pokrojoną w dość sporą kostkę cukinie (jeśli cukinia jest stosunkowo niewielka warto zostawić skórkę, jeśli jest już przerośnięta, dobrze ją obrać, gdyż skóra będzie twarda). Następnie parzymy wrzątkiem pomidory, zdejmujemy skórkę i pokrojone w kostkę dorzucamy do garnka. Na końcu kroimy papryki również w dużą kostkę i wszystko łączymy. Doprawiamy czosnkiem i przyprawami. Dusimy do momentu aż pomidory nie zmienią się w sos pomidorowy. Kolejny krok to wyparzenie słoików, przełożenie do nich lecza i pasteryzowanie 20 minut na wolnym ogniu. Voila!! Gotowe!!!
Znosimy do piwnicy, a w zimie kupujemy kiełbaskę lub mięsko, delikatnie podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, odkręcamy słoik, wlewamy do garnka z mięsiwem, podgrzewamy i mamy obiad w kilka minut i to z dość pokaźną ilością działającego antynowotworowo likopenu.
Odpowiedz