Pomysł na lekki, letni, pełnowartościowy i pyyyyszny posiłek. Kluseczki leniwe są serwowane dość często i jest to pyszny pomysł na obiad. Dziś podobne dane, ale bez jajka (dobre dla alergików) – kluseczki z kaszy jaglanej i sera białego. Są wyśmienite, a do tego będą dobrym źródłem zdrowego błonnika, witamin z grupy B i cennych składników mineralnych.

Kluseczki z kaszy jaglanej i sera białego

składniki:

  • szklanka kaszy jaglanej suchej (200 g)
  • 1,5 szklanki wody
  • 250-300 g sera białego
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej

Z takiej ilości mamy dużą porcję dla 4 osób 🙂

Kaszę gotujemy, pamiętając o tym, żeby ją dokładnie wypłukać (na przemian w zimnej i wrzącej wodzie), by nie była gorzka. Zalewamy 1,5 szklanki wody i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem, nie mieszając.

Ostudzoną kaszę blendujemy z serem białym. Dodajemy obie mąki i zagniatamy rękami. Formujemy małe kluseczki.

Kluseczki wrzucamy na wrzątek i czekamy aż wypłyną na powierzchnię. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty i wyjmujemy. Można posmarować świeżym masłem (nie smażonym), lub podać z sosem jogurtowym. Podajemy koniecznie z owocami! U nas dziś w towarzystwie czereśni. Latem mamy do dyspozycji wszystkie świeże, zimą sięgamy po mrożone. Najlepsze z truskawkami, czereśniami, wiśniami, borówkami, nektarynką 🙂

Smacznego!