Wzywamy posiłki

Frytki z batatów, czyli bataty Beaty

Kryzys w podróży- awaryjne lądowanie w McDonaldʹs i moje dzieci stają się dozgonnymi fanami tego lokalu. Nawet w ciemnościach zwęszą drogę do frytek. Zastanawiam się jak wybrnąć z tego:
– w ramach uspokojenia swoich chorych myśli , mogę wyobrazić sobie, że to porcja brokułów,
-mogę też zacząć tłumaczyć dwulatkowi procesy rozkładu tłuszczu i technologie powstawania tego smakołyku,
– mogę zastanowić się jak zrobić zdrową wersję frytek.
Wybieram to ostatnie i dziś robimy frytki z batatów, czyli w wersji XXL.

DSC_0635
Owo warzywo z wyglądu przypomina spasioną pyrę. Znajdziecie je w Biedronce i każdym większym markecie. W ciepłych krajach bataty są powszechnie jadane, u nas rzadziej a szkoda mają wiele do zaoferowania. Są świetnym źródłem witamin ( szczególnie wit. A ), mają sporo wapnia, żelaza, potasu i magnezu. Występują w 400 odmianach i kilku kolorach. Mają ciekawy, słodkawy smak i świetnie smakują z ziołami np. w postaci frytek.
U rasowych pożeraczy frytek miłość może nie zrodzi się z pierwszym kęsem, ale w zależności od gatunku i wieku stwora –po kilku próbach powinno się udać.

Przepis na frytki z batatów:

Potrzebujemy:
– bataty oczywiście ( zwane również słodkimi ziemniakami),
– ulubione zioła, u nas prowansalskie ( dla mamusi i tatusia polecam wersję z czosnkiem i rozmarynem z dodatkiem sosu czosnkowego)
-sól i pieprz,
-olej/ oliwa ( około 2 łyżek przy 2-3 batatach)

DSC_0620DSC_0613
• Bataty myjemy ( można obrać, choć lepsze są ze skórką), kroimy nieco grubiej niż tradycyjne frytki, następnie wrzucamy do miski i mieszamy z przyprawami i olejem.
• Wrzucamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Pieczemy około 25 minut.

DSC_0630
Na koniec ciekawostka – co siedzi we frytkach z McDonaldʹs
http://wpolityce.pl/lifestyle/230764-frytki-z-mcdonalds-maja-niewiele-wspolnego-z-ziemniakami-jest-w-nich-za-to-14-roznych-substancji-chemicznych-wideo

Odpowiedz