Okiem ekspertów, Wzywamy posiłki

Owsiankowo

OWSIANKOWO

Zamiast zapychać się obsypanymi cukrem, kolorowymi płatkami śniadaniowymi wcinajmy te najzwyklejsze owsiane, dobre na wszystko , dla dużego i dla małego, idealne na śniadanie i kolacje. Na owsiankę, na słono chociażby z bulionem i warzywami i w mojej ulubionej wersji- na słodko 🙂

Dlaczego warto?

Powodów jest mnóstwo a te najistotniejsze to :

-owies wśród wszystkich zbóż jest najbogatszy w białko,

– talerz płatków owsianych z mlekiem czy jogurtem zapewnia komórkom mózgowym i nerwowym solidną porcję witaminy B6 poprawiając pamięć i koncentrację,

– jest rekordzistą wśród zbóż pod względem zawartości błonnika (a ten z kolei pomaga usuwać toksyny z organizmu, poprawia pracę jelit, daje uczucie sytości i wzmacnia system odpornościowy),

-zawiera substancje antydepresyjne i poprawia zły nastrój,

– w pakiecie ma też coś dla pań- dużą dawkę witaminy E, która działa jak naturalny kosmetyk, nawilża i spowalnia procesy starzenia się komórek.

Na dziś, z racji mojej nieskrywanej miłości do smaku słodkiego, proponuje przepis na pyszne placuszki z płatków owsianych i twarogu.

DSC_0331

Tradycyjnie proste i szybkie w tworzeniu a potrzebować będziemy:

  • 1 szklankę zmielonych płatków owsianych
  • 1 kostkę chudego twarogu
  • 4-5 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżkę miodu
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 jajko
  • Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odcedzamy. Mieszamy wszystkie składniki, ciasto jest dosyć gęste ( jeśli jest zbyt gęste dodajemy jeszcze trochę jogurtu). Ważne- smażymy na bardzo wolnym ogniu, na niewielkiej ilości oleju, na dobrej (nieprzywierającej), mocno rozgrzanej patelni .

20150708_190002

Smacznego.

Odpowiedz