OWSIANKOWO
Zamiast zapychać się obsypanymi cukrem, kolorowymi płatkami śniadaniowymi wcinajmy te najzwyklejsze owsiane, dobre na wszystko , dla dużego i dla małego, idealne na śniadanie i kolacje. Na owsiankę, na słono chociażby z bulionem i warzywami i w mojej ulubionej wersji- na słodko 🙂
Dlaczego warto?
Powodów jest mnóstwo a te najistotniejsze to :
-owies wśród wszystkich zbóż jest najbogatszy w białko,
– talerz płatków owsianych z mlekiem czy jogurtem zapewnia komórkom mózgowym i nerwowym solidną porcję witaminy B6 poprawiając pamięć i koncentrację,
– jest rekordzistą wśród zbóż pod względem zawartości błonnika (a ten z kolei pomaga usuwać toksyny z organizmu, poprawia pracę jelit, daje uczucie sytości i wzmacnia system odpornościowy),
-zawiera substancje antydepresyjne i poprawia zły nastrój,
– w pakiecie ma też coś dla pań- dużą dawkę witaminy E, która działa jak naturalny kosmetyk, nawilża i spowalnia procesy starzenia się komórek.
Na dziś, z racji mojej nieskrywanej miłości do smaku słodkiego, proponuje przepis na pyszne placuszki z płatków owsianych i twarogu.
Tradycyjnie proste i szybkie w tworzeniu a potrzebować będziemy:
- 1 szklankę zmielonych płatków owsianych
- 1 kostkę chudego twarogu
- 4-5 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżkę miodu
- 2 łyżki rodzynek
- 1 jajko
- Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odcedzamy. Mieszamy wszystkie składniki, ciasto jest dosyć gęste ( jeśli jest zbyt gęste dodajemy jeszcze trochę jogurtu). Ważne- smażymy na bardzo wolnym ogniu, na niewielkiej ilości oleju, na dobrej (nieprzywierającej), mocno rozgrzanej patelni .
Smacznego.
Odpowiedz