Okiem ekspertów

8 sposobów jak nie marnować jedzenia

Marnowanie jedzenia to dylemat nie tylko dzieciatych. Statystyczny Europejczyk wyrzuca do kosza koło 20-30% kupionego jedzenia… Jak nie marnować jedzenia? Przedstawiamy kilka wskazówek.

  1. Zaplanuj zakupy, nie ulegaj reklamom i promocjom.

Zrób prześwietlenie lodówki i szafek kuchennych. Spisz listę  braków.
Przy bijących po gałach promocjach zastanów się dwa razy:
–  czy ceny na pewno są promocyjne,
– czy ich termin ważności nie upływa jutro,
– czy trzeci produkt z zestawu  2+3 za 50% nie będzie musiał ogarnąć Twój pies.

  1. Na zakupy idź z pełnym brzuchem.

Głód nie jest dobrym doradcą. Producent to wie, nie bez powodu wchodząc do marketu witają Cię uśmiechnięte buły a w powietrzu unosi się zapach świeżo upieczonego chleba ( najczęściej rozpylany sztuczny aromat!!!)

  1. Sprawdzaj terminy przydatności do spożycia.

Ustawiaj produkty terminami ważności- według zasady – pierwsze weszło, pierwsze wyszło.

narnowanie żywności

  1. Rozmieszczaj produkty odpowiednio do rozłożenia temperatur w lodówce.

– dół lodówki- warzywa, owoce, soki ( temp. 8-10 stopni)
– dolna półka to najbardziej zimne miejsce ( temp. ok. 2 stopni) zarezerwowane dla wędlin, gotowych produktów mięsnych, jogurtów, kefirów.
– smarowidła, surówki, sałatki, konserwy i  pozostały nabiał układaj na środkowej półce (temp. 4-5 stopni),
– gotowe potrawy np. zupy mają swoje miejsce na górnej półce (8 stopni)
– najwyższa temperatura jest na drzwiach lodówki  (10-15 stopni) i tam najlepiej będzie napojom, musztardom, keczupom.

zaba

  1. Nakładaj mniejsze porcje.

       Lepiej zaserwować dokładkę niż przeceniać pojemność żołądka i napełniać kosz.

  1. Składniki dania nakładaj na osobnych talerzach… no chyba że to leczo. Każdy osobnik samodzielnie zdecyduje ile zje klopsików, fasolki i ziemniaków.
  2. Wykorzystuj resztki.

Z wczorajszego chleba zrób grzanki lub odłóż, a gdy stwardnieje zetrzyj na bułkę tartą, do reszek warzyw dorzuć kaszę i wędlinę i sklej szybki obiad, do pozostałych owoców dodaj jogurt naturalny i ziarna słonecznika  lub przerób na kompot ….

  1. Jeśli przewód pokarmowy okazał się za krótki nadwyżkę jedzenia zamrażaj.

marnowanie zywności

Odpowiedz