Okiem ekspertów

Ziarno niezgody

Białe czy czarne? Oto jest pytanie! Pieczywo jasne czy ciemne?

Biała trójca- mąka , cukier i ryż to produkty, w których nasze podniebienia mają upodobanie, kiedyś symbole bogactwa, dziś mimo złej sławy ciągle mają więcej fanów niż produkty pełnoziarniste.

Biały, ciepły z chrupiącą skórką chlebek , na sobotnie śniadanie to nie lada smakołyk, nie wspominając już o piętce z masłem, która często staje się przedmiotem walki.

chleb 1Białe pieczywo nas kręci a to za sprawą, tego że biała mąka szybko podnosi poziom glukozy, który następnie gwałtownie spada ( z racji tego, że zawiera dużo cukrów prostych , które szybko są rozkładane) i szybko znów stajemy się głodni …i nie możemy się odkleić od jedzenia.

Zupełnie odwrotna historia dotyczy ciemnej strony pieczywa – to ma dużą ilość cukrów złożonych, które dłużej się trawią , dzięki czemu dłużej czujemy się syci a brak wahań poziomu glukozy pozwala nam uwolnić się od natrętnych myśli wciągnięcia czegoś… najlepiej słodkiego.

Cały sekret kryje się w okrywie zbóż, to czysty róg obfitości witaminowo- mineralnej, a przede wszystkim to znakomite źródło błonnika, który niczym szczotka wymiata nam toksyny i inne paskudztwa z krętych labiryntów układu trawiennego.

Wcinajmy zatem razem z dziećmi ciemne pieczywo, ryże i makarony, bo to one pomogą nam obniżyć cholesterol , poziom cukru we krwi, zmniejszą ryzyko zawału i chorób serca oraz zachorowań na cukrzycę typu II.

Dla maluchów właściwe będzie pieczywo mieszane, które jest łatwostrawne. Super jeśli mamy możliwość stworzenia własnego chleba.

Warto powalczyć ze słabością do ziarna oskubanego z jego najcenniejszych skarbów , pamiętajmy że białe pieczywo to samo bielmo, czyli z pominięciem walorów smakowych i kalorii, prawie nic nie warta warstwa wypełniająca środek ziarna .

A co zatem dzieje się z okrywą? Przerabiana jest na dobrą mąkę albo …paszę dla trzody chlewnej i tym sposobem prosiaki podjadają sobie zdrowo, a my hodujemy sobie pokolenie grubasów.

Jaki w tym sens? Ano taki, że zarodki i otręby mają jedną wadę – dość szybko jełczeją, a usunięcie ich sprzyja przedłużeniu trwałości mąki, ku radości producentów oczywiście. Wystarczy dorzucić jeszcze trochę spulchniaczy, polepszaczy, aromatów , które poczujemy jeszcze długo przed wejściem do sklepu i klient nasz.

Podsumowując: wybrać pieczywo jasne czy ciemne? Urozmaicone! Pamiętając, by w co najmniej 2 posiłkach wystąpił pełnoziarnisty produkt w postaci: pieczywa, kaszy, płatków owsianych itp.

Dziś to tyle a w kolejnych postach podpowiemy miedzy innymi czym się kierować przy wyborze dobrego pieczywa.

 

Odpowiedz