Produkty dla dzieci czy spożywcze śmieci?
Dziś o tym ile wspólnego ma kakao z napojem kakaowym, zwanym kakao dla dzieci.
Produkt „dla dzieci”:
Kolorowa żyrafa, miś, słoń, tygrysek, czy królik krzyczy z półki: pamięć, koncentracja, uczenie się, optymalny start! Wzbogacone w: 10 witamin, cynk, magnez, witamina D, żelazo, wapń… Hmm – czy jest coś czego „napój kakaowy” nie da? Powoli zaczynam się zastanawiać, czy jestem w sklepie spożywczym i szukam kakao, czy w aptece w poszukiwaniu suplementu wszystkiego, czyli jedzenia w tabletkach?
Spójrzmy zatem na skład tego cuda.
cukier, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (12-20%), glukoza, emulgator, sól, aromat oraz większa lub mniejsza gama sztucznych dodatków dla zdrowia.
Czyli zawartość kakao w napoju kakaowym to między 12 a 20%! Resztę stanowi cukier i glukoza, czyli również cukier. Samo zdrowie! Jak coś takiego może smakować jak kakao? Od czego są aromaty! Rzeczywiście, podobne napoje mają smak bardzo mocno słodkiego mleka i lekko brązowy kolor, dla zmyłki, że mamy do czynienia z kakao. 80% takiego „kakao” to cukier!
Wartość odżywcza: dla porcji 200 ml mleka z kakao wg przepisu: 26 g cukru! Mleko zawiera naturalny cukier mleczny, laktozę, w ilości ok 4-5 g/100 ml, czyli sporządzony napój ze śladową ilością kakao posłodziliśmy dodatkowo 3 łyżeczkami cukru! Z 4 łyżeczek tego cudownego proszku 3 stanowi cukier.
No tak. W takim „napoju” ciężko znaleźć jakąkolwiek wartość dla zdrowia, więc trzeba je „wzbogacić”. Często żywimy się śmieciami i łykamy cudowną kapsułkę zdrowia, zamiast jeść jedzenie… Nie tędy droga.
Tymczasem nasze „zwykle” kakao stoi wyyysssoko na półce, żeby przypadkiem ktoś go zbyt łatwo nie znalazł w swoim „zwykłym” brązowym opakowaniu i nie mówi nic… Poza tym, że jest naturalnym kakao.
Czyli w popularnych „napojach” znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz Ty i Twoje dziecko, a kakao naturalne to pustka? Nic bardziej mylnego!
Niech dziś krzyknie do nas zwykłe, naturalne kakao:
Z natury jestem najlepsze! Jestem doskonałym źródłem magnezu! Mam go dwukrotnie więcej niż moja sztucznie wzbogacana konkurencja w ładnych opakowaniach. Wraz z mlekiem wzmocnię Twoje kości i zęby wapniem! Dostarczę też żelaza, potasu, fosforu oraz cynku. I witamin też Ci dostarczę, naturalnych, które Twój organizm odpowiednio spożytkuje 😉
Jeśli do tej pory dzieciak pił brązowy napój dosłodzony 3 łyżeczkami cukru nie od pierwszej chwili pokocha prawdziwe, zdrowe kakao dla dzieci i nie tylko. Co zrobić? Zrób kakao naturalne na mleku (rozpuszczając w małej ilości wrzącej wody i dolewając mleka: zimnego lub ciepłego) i dosłodź. Dosładzaj coraz mniej, aż ograniczysz ten zbędny dodatek do minimum, a może do zera. Możesz też dodać do przestudzonego kakao łyżeczkę miodu.
Aga
Przepraszam że niemerytorycznie – taka tylko malutka uwaga, „kakao” się nie odmienia 🙂 Zatem wszelkie twory typu „kakaa”, „kakaem”, „kakau”… są niepoprawne w naszym języku.
Pozdrawiam
21
Dzięki za artykuł.