Wzywamy posiłki

Wielkanocne jajka

Wielkanoc tuż tuż więc czas na kulinarne inspiracje i wielkanocne jajka w roli głównej. Dziś z nami zrobicie jajka niespodzianki, których wnętrze będzie zależało od zawartości Waszej lodówki bądź od tego, co podpowie wyobraźnia. U nas w wersji warzywnej, dla niewolników słodkich smaków polecamy wersję owocową.

Składniki na wielkanocne jajka :

  • 7 sztuk jajek
  • 0,7 litra wywaru  warzywnego
  • 2-3 łyżeczki agaru  (lub żelatyny)
  • dowolne kolorowe warzywa – gotowana marchewka, groszek, kukurydza, szczypior, papryka
  • 2 plastry szynki z indyka 

Sposób wykonania:

Najwygodniej robić jajka wielkanocne w dzień, w którym na obiad serwujecie zupę, wystarczy odlać niecały litr wywaru zupowego.

DSC_1522

Szynkę i marchewkę kroimy w kosteczkę. Przygotowany wcześniej wywar  z warzyw cedzimy przez sito z jak najmniejszymi otworami, przelewamy do garnka, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, doprowadzamy do wrzenia i kilka minut gotujemy z agarem, następnie odstawiamy do przestudzenia. Zabieramy się za robienie wydmuszek-na środku szerszego końca wydmuszki robimy większy otwór, na tyle, aby zmieściły się przez niego kawałki warzyw. Dokładnie wyparzamy  wydmuszkę i suszymy jej zewnętrzną powierzchnię przy pomocy papierowego ręcznika. Przez otwór w wydmuszce wrzucamy kolorowe warzywa i zalewamy wywarem. Odstawiamy w chłodne miejsce na ok pół godziny i jaja galaretki gotowe. 

Smacznego!

DSC_1553

Odpowiedz