Wzywamy posiłki

Ucierane ciasto z owocami – na chcice

Szanowni Państwo, Panowie i Panie. Otóż problemy z nieumiejętnością oparcia się łaknieniu na słodycze to problem dość złożony i dotyczy sporej ilości naszego społeczeństwa. Dlatego jeśli już musimy jeść słodycze, róbmy to z głową.

Mój cudowny zamysł, że jeśli nie upiekę to nie zjem legł w gruzach już dawno temu. Stało się to z tego prostego powodu, że jak mnie dorywa „chcica” kupuje, lub robię remanent szafek mojego męża, gdzie ku mojemu zaskoczeniu często coś pysznego się kryje. Ehhh, no właśnie. Pragnienie słodkiego życia jest silne,zwłaszcza o tej porze roku.

Poczyniłam, więc inne zamysły, skoro już musze coś zjeść, to niech to przynajmniej będzie zdrowsze (kontrolowana ilość cukru, dodatek ciemnej mąki, tłuszcz lepszej jakości, brak chemicznych dodatków). Piekę więc znów. Tylko zaopatrzyłam się w małą blaszkę, by nie ulec pokusie nieumiarkowania w jedzeniu.

I dziś „sprzedam” Wam przepis, z którego często korzystam, bo jest prosty, szybki i doskonały do ciepłego mleczka.

 

A oto i on: Przepis na ucierane ciasto z owocami

Składniki

8 łyżek oleju rzepakowego

12 łyżek mleka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2-4 łyżki soku wyciśniętego z cytryny

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mąki razowej

4 jajka

niespełna 1/2 szklanki cukru (a można i mniej)

owoce dowolne

cukier puder (do posypania po upieczeniu)

IMG_5446

Mix składników – łatwizna

Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski, miksujemy. Blaszkę smarujemy olejem i obsypujemy otrębami.

IMG_5447

Nie lubisz otrębów?! Tu zjesz je z rozkoszą!!

Przelewamy ciasto na blaszkę i układamy na wierzch owoce (ja użyłam śliwek, czerwonej i czarnej porzeczki oraz jabłka). Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

IMG_5449

40 minut to długo?! Jeśli nie wytrzymasz tyle po prostu piecz muffiny.

 

Jeśli zależy nam na czasie, możemy wykorzystać blaszkę na muffinki, wtedy wypiek będzie gotowy już po około 20 minutach. Owoce można zastąpić rozdrobnionymi orzechami włoskimi. Wierzch można posypać odrobiną cukru pudru.

IMG_5452

Czyż nie jest „boski”?

IMG_5453

A tak prezentuje się z profilu.

I co, piecze ktoś jutro? Bo jeśli tak to wbijam na chatę!! 😉

1 Komentarz

  1. Natalia

    Zapraszam, jutro chcę upiec ciasto dyniowe bez cukru 🙂 Weź dzieciaki to się pobawią z moją córą 🙂

Odpowiedz