Słone przekąski
Chrupać nie każdy może, a właściwie to nikt nie powinien. O co chodzi? O słone przekąski – chipsy, paluszki, chrupki i inne zapychacze, które nałogowi wciągacze bez opamiętania upychają w jamie ustnej, najczęściej w towarzystwie telewizora, komputera czy wysokoprocentowych napojów.
Wpasowały się w kanon spotkań towarzyskich i polubiły je na tyle, że przy planowaniu imprez domowych znajdują się na szczycie listy zakupów. Czasami występują w roli niezbędnika- podróżnika stanowiąc źródło łatwo dostępnych kalorii dla strudzonego turysty. Niekiedy jeszcze straszą z dziecięcych wózków, jako zabawki do absorbowania znudzonego małolata.
Kto ma ochotę na obiektywny bilans zysków i strat imprezowych przekąsek przewija dalej 🙂
Na pewno nie można im odmówić walorów smakowych (de facto zawdzięczają je masie aromatów i ulepszaczy). Są też stosunkowo tanie (chociaż w przeliczeniu na sto gram cena poraża), a duża objętość sprawia, że imprezowy stół wygląda obficiej. No to zalety mamy z głowy 🙂
Przyjrzyjmy się wadom.
Akryloamid:
Prawdopodobnie największe zagrożenie stanowi, niewidoczny gołym okiem, akryloamid. Związek ten powstaje przy poddawaniu obróbce termicznej (np. pieczenie, smażenie) produktów bogatych w skrobię. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem zalicza akryloamid do grupy 2A, czyli substancji, które prawdopodobnie mogą wywoływać raka u ludzi. Badania wykazały, że częste spożywanie chipsów, a co za tym idzie, przyjmowanie dużej ilości akryloamidu znacznie zwiększa ryzyko wystąpienia chorób serca, a także przyczynia się do występowania chronicznego stanu zapalnego w organizmie.
Tłuszcz:
Wiecie, że tłuszcz stanowi nawet 1/3 zawartości paczki chipsów? Hamujcie swój entuzjazm, jeśli myślicie, że tłuszcz roślinny w waszej ulubionej przekąsce ma walory zdrowotne. Otóż podczas procesu utwardzania powstają tłuszcze trans, które królują w niechlubnym rankingu niebezpiecznych dla zdrowia związków. Naukowcy wskazują na istnienie związku pomiędzy częstym spożywaniem tłuszczów trans a występowaniem nowotworów, niepłodności czy depresji.
Sól:
Niektóre przekąski zawierają nawet 2g soli w 100g produktu co stanowi połowę maksymalnego dziennego spożycia NaCl dla osoby dorosłej. Dodatkowo słony smak pobudza apetyt, dlatego tak ciężko oderwać się od słonej paczki.
Kalorie:
Kaloria kalorii nie równa, ale żeby pokazać skalę problemu przyjrzyjmy się wartości energetycznej typowych chrupek. W 100g paczce mieści się około 600 kcal. Żeby dostarczyć taką ilość energii do organizmu trzeba by zjeść prawie 10 ziemniaków. Dużo, prawda?
Macie jeszcze ochotę na sklepowe przekąski? 🙂
Jeśli lubicie coś przegryźć do filmu czy w pracy może skusicie się na chrupki…z cieciorki?
Potrzebujemy:
2 puszki ciecierzycy konserwowej
Olej
Ulubione przyprawy : papryka czerwona, zioła prowansalskie, czosnek granulowany i inne
Sposób przygotowania: Do oleju dodać przyprawy. Cieciorkę odsączyć, wymieszać z powstałym sosem. Piec na blasze wyłożonej papierem w temp. 180 ⁰ C przez 20-30 min, najlepiej z funkcją termoobiegu.
Miło chrupią, w dodatku są zdrowe i bardziej sycące. Przydałby się tylko dobry film i…kilka wolnych godzin 🙂
1 Pingback