Jak żywić niemowlęta i małe dzieci – warsztaty dla rodziców i wszystkich zainteresowanych tematem w ramach projektu Witalni na starcie! Oto krótka relacja ze spotkania pilotażowego projektu Witalni na starcie.
Witalni na starcie to cykliczne warsztaty dla kobiet w ciąży, rodziców małych dzieci, czy pracowników żłobków, którego celem jest wzrost świadomości na temat żywienia dzieci. Jak wykazują badania1:
- Jedynie 7% mam stosuje się do zaleceń żywieniowych dla niemowląt
- Polskie niemowlęta spożywają zdecydowanie zbyt dużą liczbę posiłków dziennie.
- 90% badanych dzieci do lat trzech spożywa za dużo soli
- 80% dzieci spożywa za dużo cukru
- Rodzice uczą małe dzieci złych nawyków żywieniowych
Obserwując sytuację w żłobkach, przedszkolach, przy okazji warsztatów prowadzonych w ramach programu Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy spotkałyśmy się z wieloma problemami. Dzieci niechętnie sięgają po owoce, a tym bardziej po warzywa. Często boją się też kosztować nowości. Niestety opór rodziców co do wprowadzenia zdrowych zmian w jadłospisie najczęściej przewyższa opór dzieci. Ważniejsze jest to, że dziecko zje, niż to, co zje…
Tymczasem nawyki żywieniowe kształtujemy w najmłodszych latach życia, a w ciągu 1000 pierwszych dni życia żywienie ma kluczowe znaczenie dla rozwoju dziecka i dla jego zdrowia. Ciąża, oraz pierwsze 3 lata życia dziecka to okres programowania metabolicznego.
Niestety łatwo się pogubić w gąszczu zaleceń: Internet, pediatra, dziadkowie, własne przekonania, no i zderzenie z rzeczywistością… Czyli karmieniem dziecka w praktyce.
Dlatego właśnie, by ułatwić wszystkim rodzicom zadanie, rozwiązać wątpliwości związane z żywieniem otworzyliśmy program Witalni na Starcie.
Spotkanie pilotażowe odbyło się w klubokawiarni Like!konik w drugim tygodniu października. W tym przyjaznym miejscu rozmowy były bardzo otwarte, a każdy mógł przy okazji odpocząć i napić się pysznej kawy. Nasi goście podzielili się swoją wiedzą i doświadczeniami.
Magdalena Kołodziej z Fundacji My Pacjenci, osoba, dzięki której rozpoczął się ruch Godni Zmian, opowiedziała, jak wygląda obecna sytuacja dotycząca wiedzy żywieniowej wśród młodych mam, oraz co dzieje się obecnie, jeśli chodzi o dostęp do porady dietetycznej dla kobiet w ciąży i rodziców małych dzieci w ramach NFZ.
Dorota Sokół przedstawiła program, opowiedziała o tym dlaczego powstał, oraz pokazała problem otyłości wśród dzieci. W Polsce lawinowo rośnie liczba dzieci z nadmierną masą ciała, a ich nawyki żywieniowe nie wróżą niczego dobrego. Dzieci jedzą nieregularnie i zbyt często sięgają po słodycze. Niestety owoce i warzywa nie cieszą się tak dobrą sławą… Dlatego podstawą w profilaktyce jak i leczeniu otyłości jest zmiana sposobu odżywiania, świadome zakupy, edukacja.
Anna Patrzałek opowiedziała krótko o tym, jak powinno wyglądać żywienie niemowląt i małych dzieci oraz jakie wyzwania czekają rodziców na początku rozszerzania diety. Kiedy rozpocząć podawanie produktów stałych? Jakie ilości są odpowiednie dla niemowlęcia? Karmić łyżeczką, czy pozwolić dziecku na samodzielność i spróbować metody BLW? Często dieta maluszka jest rozszerzana za wcześnie, a rodzic nieświadomie próbuje przejąć kontrolę nad ilością, jaką musi on pochłonąć.
Dyrektor jednego z krakowskich przedszkoli i logopeda, Celina Piwowarczyk przedstawiła problemy żywieniowe dzieci, z jakimi spotyka się w praktyce. Niestety wiele dzieci w wieku 3 lat nie potrafi gryźć, co często idzie w parze z opóźnieniem mowy, a warzywa poznaje dopiero w przedszkolu. Na szczęście dobre praktyki w placówce przynoszą pożądane efekty.
Fizjoterapeutka Justyna Czudek pokazała jak podnosić i pewnie trzymać dziecko. Wiele mam cierpi na bóle kręgosłupa, spowodowane noszeniem dziecka. Można ich uniknąć, dlatego na kolejnych spotkaniach dowiecie się, jak ćwiczyć z niemowlęciem i jak wykonywać codzienne czynności w zgodzie z kręgosłupem. Wydawać by się mogło, że schylanie się jest tak naturalną czynnością, że zaszkodzić nie może. Tymczasem właśnie nieprawidłowymi ruchami przy wykonywaniu prostych czynności narażamy się na urazy i ból kręgosłupa w wyniku przeciążenia.
W tym czasie dzieci szalały na Sali zabaw i szaleństwa nie miałyby końca, gdyby nie czekające warsztaty kulinarne 🙂 Dzieci przygotowały dla siebie i dla rodziców krem orzechowo-czekoladowy i zdrowo się zajadały. Dzięki temu pokazałyśmy, że może być smacznie, słodko i zdrowo. Dodatkowo zaangażowanie dzieci w kuchni poprawia ich sprawności manualne, pozwala ćwiczyć małe rączki i daje wielką satysfakcję, z samodzielnego przygotowania. To doskonała praktyka, dla kształtowania zdrowych nawyków żywieniowych.
Serdecznie zapraszamy na kolejne spotkania w ramach projektu, które będą poświęcone żywieniu kobiet w ciąży, w okresie laktacji, oraz żywieniu małych dzieci. Będziemy komentować popularne mity dotyczące żywienia. Pokażemy praktyczne aspekty rozszerzania diety niemowląt – co, kiedy i w jakiej formie podać? Jednym słowem jak wprowadzić pociechę w krainę smaków, by była to przyjemna i fascynująca podróż, świetna zabawa. Chcemy, byście mogli podejść do tematu bez stresu, a z radością, jaką może przynieść każda nowo spróbowana potrwa!
Dziękujemy Klubokawiarni Like! konik za udostępnienie nam swoich pięknych wnętrz na spotkanie, oraz pomoc w przygotowaniu spotkania.
Dziękujemy za piękne bukiety dla naszych prelegentów, jakie ufundowała Kwiaciarnia Kolorowy Pokój.
Dziękujemy również cukierni Zdrowe Ciacho za słodki upominek dla prelegentów.
- Wg badań IMID i CZD prowadzonych we współpracy z Fundacją Nutricia www.1000dni.pl w grupie dzieci w wieku 6-12 oraz 13-36 mcy
Odpowiedz