Wzywamy posiłki

Przepis na domowe masło orzechowe

Choć ojczyzną masła orzechowego są Stany Zjednoczone, to u nas też na dobre zapuściło korzenie. Kochamy ten słodko- orzechowy smak i konsystencję… trochę mniej jego  nieskromną kaloryczność. Dobra połowa orzeszka to tłuszcze, warto jednak mieć na uwadze, że to korzystne tłuszcze nasycone do tego w doborowym towarzystwie witamin i składników mineralnych oraz sporą dawką wartościowego białka.

Kluczem standardowo jest umiar.

Taki domowy, fistaszkowy krem spokojnie zaspokoi wilczy głód słodkolubnych osobników bez zbędnej dawki pustych kalorii, szkodliwych tłuszczów nasyconych, konserwantów i całej palety chemicznych ulepszaczy.

Przy wyborze masła orzechowego w sklepie pamiętajmy o prześwietleniu jego składu. Kryterium to brak szkodliwego, utwardzonego tłuszczu roślinnego, oleju palmowego czy cukru pod różnymi nazwami.

Oto oferta mojego pobliskiego marketu:

krem-2 krem-1

A oto nasz przepis na domowe masło orzechowe:

Składniki:
-500 g orzeszków arachidowych

Przygotowanie polega pozbyciu się fistaszkowych łupinek, uprażeniu orzechów i  zmiksowaniu ich w blenderze tudzież innym rozdrabniaczu do konsystencji kremu.

zd-1

Prażymy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C lub na suchej patelni (pamiętając o częstym mieszaniu). Po wystygnięciu orzeszków blendujemy je kilka minut- do momentu uzyskania gładkiego, gęstego kremu.

Szybciej i smaczniej się nie da.

To nie tylko opcja na szybką przekąskę. Masło orzechowe doskonale komponuje się z ciastami, deserami, z daniami słodkimi, słonymi  czy pikantnymi.

masło orzechowe

Smacznego!

Odpowiedz