Tak wiem, smażenie jest nie zdrowe, produkty smażone mają od groma kalorii, do tego jeśli to coś „pączkowatego” to dochodzi jeszcze cukier, po którym trzustka pracuje na większych obrotach.
Ale sami przyznacie, że tłusty czwartek jest raz w roku!!! Nie będę więc udawać, że z rodziną jemy pseudo-pączki pieczone w piekarniku czy robione na parze. Przyznaje się, jemy smażone, ociekające wysokokalorycznym lukrem i wiecie co…mam właśnie ślinotok na myśl o nich.
Nie dajmy się, więc zwariować. Jeśli na co dzień odżywiamy się zdrowo i dziś pozwolimy sobie na jeden czy dwa słodkie i tłuste łakocie nie powinno nam to zaszkodzić.
Dlatego dziś bez wyrzutów sumienia, zachęcam do przygotowania czegoś mega kalorycznego, usmażenia na głębokim tłuszczu i posypania cukrem pudrem. A co jak szaleć to z rozmachem!
Polecamy oponki na tłusty czwartek, w związku z tym, że są przygotowywane na bazie sera, będą miały zdecydowanie większą wartość odżywczą niż pączki, a satysfakcja dla podniebienia gwarantowana.
Co nam będzie potrzebne:
0,5 kg twarogu półtłustego
2 jajka
1 łyżka tłuszczu (olej rzepakowy lub masło lub olej kokosowy)
3 i pół szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki soku z cytryny
olej do smażenia (np. rzepakowy)
cukier puder do obsypania oponek
Ser zemleć (ewentualnie rozgnieść widelcem). Dodać pozostałe składniki (poza tłuszczem do smażenia i cukrem pudrem). Zagnieść z nich ciasto.
Rozwałkować na grubość około 1-2 cm. Wykrawać szklanką koło, w których później wyciąć kółeczko kieliszkiem w samym środku.
Smażyć na głębokim tłuszcz z obu stron do uzyskania złotego koloru.
Po wyjęciu odsączyć tłuszcz na ręczniku papierowym. Przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.
Życzymy smacznego 🙂
Odpowiedz