Uwielbiam rabarbar, pod każdą postacią! Doskonale komponuje się z jabłkami, truskawkami… Idealnie kwaskowaty, orzeźwia w letnie dni. I jest taki ładny, a przy okazji zdrowy. Z jakiegoś powodu mój wszystko-jadek nie zapałał miłością do rabarbaru. Ba, nie zjadł nawet pysznego ciasta z rabarbarem. Ale pomógł mi… a właściwie to ja mu odrobinę pomogłam zrobić  muffiny pełnoziarniste z rabarbarem i truskawkami. Warto angażować małego pomocnika od najmłodszych lat, efekty są zaskakująco szybkie.

Lubimy, by było zdrowo, dlatego zrobiliśmy muffiny z mąki pełnoziarnistej, a nawet więcej, świeżo zmielonej. Zabawa była wyśmienita! Zmieliliśmy ziarno płaskurki – bardzo wartościowej odmiany pszenicy i samopaszy – krewnej orkiszu. W naszym młynku do mielenia ziarna zajęło to bardzo krótką chwilę, dostarczając przy tym mnóstwo radości młodemu kucharzowi! Po takim doświadczeniu dzieci mogą nagle pokochać pełnoziarniste bułki, chleb.

Muffiny pełnoziarniste z rabarbarem – składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/3 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki oleju (rzepakowy, ryżowy)
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 500 g rabarbaru + 2 łyżki cukru
  • 2 garście truskawek

Rabarbar obrałam ze skórki, a mały szef kuchni pokroił go w paski. 3,5-latek z ostrym nożem w ręku mógłby budzić grozę 🙂 Jednak jeśli dziecko zna zasady posługiwania się nożem, wie, że należy uważać – uważa. Oczywiście nawet w takiej sytuacji nie spuszczamy z dziecka oka, ale częściej kaleczą się dorośli, bo nie uważają. Pokrojony rabarbar zasypujemy 2-3 łyżkami cukru i odkładamy na pół godziny. Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy.

Przygotowujemy ciasto. Suche składniki mieszamy ze sobą. Tutaj mamy  świetną matematyczną zabawę w odmierzanie szklanki, łyżeczki, czy też ważenia na wadze odpowiedniej ilości. To dobre ćwiczenie również dla starszych dzieci. Do drugiej miski wlewamy wszystkie płynne składniki, wraz z jajkiem i mieszamy.

Tutaj mamy ogromną okazję do ćwiczenia koordynacji ruchowej, dokładności, cierpliwości – wbijanie jajka to prawdziwa frajda! Najlepsze wrażenie robi za pierwszym razem. Nie zapomnę, kiedy po raz pierwszy zamiast obrania ugotowanego jajka, dałam dziecku zrobić jajecznicę. Mina i reakcja całkowicie bezcenna! I kolejne cenne odkrycie.

Do mokrych składników wsypujemy suche mieszając. Następnie dodajemy rabarbar i truskawki, mieszamy. Tak przygotowane ciasto wlewamy do przygotowanej wcześniej formy z papilotkami. 

 

I znowu ćwiczymy dokładność, celność, cierpliwość u dziecka. Skupienie przy wypełnianiu foremek jest ogromne, w końcu jest ważne zadanie do wykonania. Cała masa powinna znaleźć się w papilotkach. To wymaga ogromnej precyzji.

Pieczemy ok. 20-25 minut w temp. 180 stopni.

Muffiny pełnoziarniste z rabarbarem polecają się do kawy, lub kakao 😉 Znikały w mgnieniu oka!