Pierwszy powiem wiosny za oknem 🙂 Za 2 tygodnie Wielkanoc. Dlatego na naszych warsztatach kulinarno-sensorycznych w przedszkolach robimy koszyczki z płatków owsianych i banana napełniane… czym tylko Wam się podoba 😉

Robi się je szybciutko, a do tego nadają się dla alergików. Bezmleczne, mogą być bezglutenowe, bez jajka.

Koszyczki z płatków owsianych i banana – składniki

  • 1,5 szklanki płatków owsianych – ok. 200 g (dla alergików płatki bezglutenowe)
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 łyżki oleju kokosowego/ rzepakowego
  • 2 łyżki siemienia lnianego mielonego (opcjonalnie)

Banana obieramy i miażdżymy widelcem. Wsypujemy około 1,5 szklanki płatków owsianych (można użyć górskich, można je lekko rozdrobnić blenderem, ale nie trzeba). Dodajemy olej, siemię lniane i sklejamy w jednolitą masę. Powinna być dość gęsta. Wkładamy do foremek na babeczki tak, żeby była cienka warstwa na dnie i po bokach. Dzieci świetnie sobie z tym radzą, przy okazji bawiąc się płatkami owsianymi i zaprzyjaźniając z nimi. W silikonowych foremkach wychodzą idealnie. Upieczone możemy przełożyć do papilotek papierowych.

Nadzienie do babeczek:

To mogą być owoce, jogurt gęsty, kasza jaglana ugotowana na mleku (również roślinnym) z miodem, twarożek truskawkowy i co Wam jeszcze wskoczy do głowy.

Smacznego 🙂