Okiem ekspertów

Konferencja Szkoła niemarnowania jedzenia

szkoła niemarnowania

Konferencja Szkoła niemarnowania

W ubiegłym tygodniu obchodziliśmy Światowy Dzień Żywności. Z tej okazji w Krakowie odbyła się konferencja „Szkoła niemarnowania jedzenia”, podczas której  Federacja Polskich Banków Żywności apelowała o wydłużenie czasu trwania długiej przerwy w szkołach. Okazuje się, że 2/3 dorosłych uważa, że w szkołach marnowane jest jedzenie, niestety długość przerw obiadowych powoduje, że dzieci jedzą w ogromnym stresie i pośpiechu, przez co zostawiają sporo resztek na talerzu, rezygnując często ze spożycia warzyw i owoców.

2d

Ciężko znaleźć w Polsce szkoły, które mają przerwę dłuższą niż 20 minut. A wydłużenie jej choćby o 10 minut, istotnie mogło by wpłynąć na niemarnowanie jedzenia, ale również zdecydowanie więcej dzieci sięgnęło by po surówki. Ponadto pamiętajmy, że jedzenie w pośpiechu nie służy zdrowiu.

Stołówki w szkołach często są przeładowane i podczas jednej przerwy musi być obsłużonych kilka tur jedzących dzieci, co oznacza, że mają zaledwie kilka minut na zjedzenie posiłku. Odpowiednia organizacja na jadalniach i zmiana długości przerwy mogły by istotnie wpłynąć na sposób jedzenia dzieci, ale i redukcje stresu. O czym przekonywał Grzegorz Łapanowski, z Fundacji Szkoła na Widelcu.

Konferencja odbyła się w szkole 109 w Krakowie, w której przewidziana jest 25 minutowa przerwa.

W naszej szkole ze stołówki korzysta 260 uczniów. Aby umożliwić im spożywanie posiłków w spokoju i bez pośpiechu, wprowadziliśmy 25 minutową przerwę obiadową, a dzieci z klas 1-3 na stołówkę chodzą po swoich lekcjach. Rozwiązanie to pozwoliło rozładować kolejki do wydawania posiłków – mówi Renata Rausińska, Dyrektor  Szkoły.

Warto również popatrzyć na przykłady z zagranicy, długość przerwy w Holandii to 35 minut, w Danii, Austrii, Wielkiej Brytanii po 50 minut, a w Hiszpanii 90 minut[1].

Jak widać, jak się chce to na prawdę się da.

Mecenat nad działaniami Banków Żywności objęła Ikea, która ufundowała uczniom szkoły śniadaniówki.

konferencja szkoła niemarnowania jedzenia

Po zakończeniu konferencji uczniowie jednej z klas uczestniczyli w warsztatach kulinarnych przeprowadzonych przez Dylematy Mamy i Taty. Mieli okazje zrobić „zdrowe zakupy” oraz przyrządzić pożywne drugie śniadanie.

3d

9d

5d

8d

7d

[1] źródło: www.Slowfood.Edu.Pl

1 Komentarz

  1. Dzieci z pewnością sporo się nauczyły 🙂 Widać że zadowolone 😀
    Co do wydłużenia przerw to też uważam że gdyby były nieco dłuższe dzieci mógłby by sięgać po zdrowsze jedzenie i ,,dojadały by” do końca posiłki.

Odpowiedz

Temat od Anders Norén