Wzywamy posiłki

Kolorowa kasza gryczana, pyszny i pożywny obiad dla każdego

Wiosna w pełni! Przy tak pięknej pogodzie, aż szkoda wracać do domu. Szkoda też marnować dużo czasu przy garach 🙂 Jak wygłodniali wparowaliśmy do domu, szybko w ruch poszły wszystkie warzywa, żeby można było podjadać już na surowo.

Kasza gryczana to doskonałe źródło błonnika i witamin z grupy B. Warto, by gościła na naszym stole jak najczęściej. Można ją podawać w wielu daniach. U nas dziś zagościła kasza gryczana z kolorowymi warzywami: porem, papryką żółtą i czerwoną, cukinią. Pięknymi kolorami kusiły już przed podaniem 🙂 Małe rączki sięgały po nie co chwila.

kasza gryczana z warzywami IMAG4225

Gotowany indyk z zupy uzupełnił nasze danie o białko. Jeśli nie macie mięsa, polecam dodać do kaszy czerwoną soczewicę: można ugotować kaszę razem z soczewicą, potrzebują ok 15 minut. Czerwona soczewica będzie naszym źródłem pełnowartościowego białka, a jednocześnie żelaza, potasu czy kwasu foliowego. IMAG4227Na parze lekko można podgotować cukinię, na patelni z łyżeczką oliwy poddusić pora pokrojonego w krążki i paprykę pokrojoną w paseczki. Doprawiamy solą (u mnie himalajska), bazylią i oregano. Wszystko skrapiamy oliwą lub olejem rzepakowym. Tłuszcze roślinne podawane na świeżo są nam bardzo potrzebne, jako zdrowe źródło energii, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Ja lubię wszystko razem wymieszać, dziecku jednak nałożyłam wszystko obok siebie. To pozwala poznawać poszczególne smaki, jeść kolejno różne składniki, co dzieci często preferują.

dziecko je

Smacznego!

Odpowiedz