Wzywamy posiłki

Kaszka dla dziecka z aromatycznym jabłkowym musem

Kaszka dla dziecka lepsza niż grysik

Większość dzieci, jak i pewnie dorosłych ma monotonną dietę. Niestety brak czasu, pomysłów czy znajomości dostępnych na rynku produktów robi swoje. Warto, więc szukać i wypróbowywać żywność, która wcześniej nie gościła w naszych domach. Tradycyjnie na śniadania czy kolacje serwuje się maluchom grysik bądź gotowe płatki (np. kukurydziane) z mlekiem. Pamiętajcie, jednak, że produktów zbożowych, które możemy zaoferować swojemu dziecku jest od liku. Warto stawiać na różnorodność, gdyż każde zboże różni się wartością odżywczą.

Wymiennikiem tradycyjnej kaszki manny może być kasza jaglana, której spożycie w Polsce jest stosunkowo niskie, mimo, że jest o wiele bardziej wartościowa niż grysik. Dlatego na jutrzejsze śniadanie proponujemy kaszkę jaglaną.

Komponując posiłki należy pamiętać, że w każdym powinien wystąpić dodatek owocu lub warzywa. Dlatego serwując grysik, owsiankę czy nawet zwykłe płatki kukurydziane pamiętaj o tym. Mogą to być owoce świeże lub suszone, warzywa w przypadku kaszek na mleku raczej nie sprawdzą się 😉 My kaszkę dla dzieci zaserwujemy z najbardziej chyba znanym w Polsce owocem, czyli jabłkiem. Sezon trwa, więc koniecznie sięgnijcie po nie i wy. Jabłka by miały nieziemski aromat wzbogacimy przyprawami. Będzie pysznie.

 

Składniki:

2 szt. jabłka (takie, które łatwo się rozprażają)

1/2 łyżeczka masła

1/4 łyżeczki startego imbiru

kilka szczypt kardamonu

1 łyżeczka soku z cytryny

1/4 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki miodu

1/2 szklanki kaszy jaglanej

3/4 szklanki mleka

kaszka-dla-dzieci

Kasze jaglaną należy dobrze wypłukać gorącą wodą (gdy tego nie zrobimy będzie gorzka). Następnie zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Około 10-12 minut. W międzyczasie obieramy i kroimy jabłka. Do garnka wlewamy na dno odrobine wody i wrzucamy jabłka, rozprażamy na małym ogniu pod przykryciem, by nie straciły atrakcyjnego koloru, dodajemy cytryny. Gdy jabłka się rozprażą doprawiamy i dodajemy masło. Studzimy do temperatury około 40 stopni i mieszamy z miodem.

Kaszkę wykładamy na talerz, a na wierzch układamy aromatyczne jabłka.

aromatyczna-kaszka-jaglana-dla-dzieci

Sprawdźcie jak zaradzić monotonni i co warto kupić do swojej zbożowej spiżarki.

 

 

Odpowiedz

Temat od Anders Norén