Wzywamy posiłki

Jak ugotować kukurydze

Jak ugotować kukurydzę

Uwaga, uwaga, uwaga!! Sezon na kukurydzę uważam za rozpoczęty. By jednak sezon rozpocząć, trzeba najpierw wiedzieć jak takową kukurydzę ugotować, by wydobyć z niej najcudowniejszy smak. Ale to za chwilę. Najpierw przenieśmy się na plac handlowy bądź targ. Czujecie ten klimat? Kolorowo i pachnąco, idziecie tylko po ziemniaki, a wracacie z pełnymi siatami zieleniny. Kukurydza oczywiście również nęci wonią i kolorytem. Ja nie jestem w stanie przejść obok niej obojętnie. A wy?

kolby kukurydzy
Bo jakże?! Ma niebagatelną ilość plusów. Wymienię tylko garstkę z nich:
• gotowa jest w 5 minut
• ma sporo błonnika
• całkiem pokaźną ilość potasu
• jest przepyszna
Ponadto przed wysłaniem jej w czeluści gorącego gara, można nieźle się nią zabawić. Jeśli nie widzieliście wcześniej kukurydzianego niemowlęcia, to proszę bardzo:

zabawa kukurydzą

kukurydza

I jak? Robi wrażenie? Wiem, ręce mogły niektórym opaść, jak i mnie, ale to też jakieś wrażenie.

zabawa kukurydza

Jak, więc gotować?

Przejdźmy jednak do mniej przyjemnej dla kukurydzy kwestii.

kukurydza gotowanie

Gotowania. Część osób być może nigdy nie poznała jej wyśmienitego smaku, a to dlatego, że kukurydza by być idealną potrzebuje optymalizacji w kwestii technologii przyrządzania. Nie przerażajcie się, ta jest bowiem prosta jak przysłowiowy drut. Wystarczy wlać wodę do garnka, doprowadzić ją do wrzenia, następnie wrzucić obraną z zielonych łupin kukurydzę. Gotować pod przykryciem – nie mniej i nie więcej niż 5 minut.

jak gotować kukurydze

gotowanie kukurydzy

Wyjmujemy, studzimy i napawamy się jej kruchością i słodyczą. Mniam!!!

jak ugotować kukurydze

Czuje, że jutro odwiedzę plac. A wy gotowi na podniebienne kukurydziane doznania?

 

 

Odpowiedz