Wzywamy posiłki

Jaglano-bananowe placuszki

ciasteczka

Dlaczego warto?

Kasza jaglana to kopalnia witamin;
– nie uczula , nie zawiera glutenu;
– posiada właściwości lecznicze – świetna przy przeziębieniu,
– pomoże też odśluzować drogi oddechowe;
– szczególnie ważne dla mam – ma zbawienny wpływ na włosy, skórę i paznokcie, a to dzięki krzemionce;

Długo można by jeszcze wymieniać, ale przejdźmy do banana:
to nie tylko źródło energii, ale również witaminowa pigułka;
dostarcza sporo wapnia, potasu i magnezu, co ułatwia odkwaszanie organizmu; a jeśli się z nim zaprzyjaźnimy na stałe pomoże chronić nasze serducho.

SKŁADNIKI na 20 sztuk:

0,5 woreczka kaszy jaglanej
1 jajko
1 – 1,5 bananów
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka oleju rzepakowego
2 łyżki mąki pszennej
olej rzepakowy do smażenia

PRZYGOTOWANIE:
Kaszę jaglaną ugotować. Pokroić banany na mniejsze części. W osobnej miseczce ubić jajko. Do ugotowanej, ostudzonej kaszy dodać banany i miód, a następnie zmiksować masę. Nie musi być gładka, może być widoczna kasza. Dodać do masy ubite jajko a następnie olej i mąkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Smażyć do czasu aż placuszki będą rumiane. Następnie foremkami do ciasteczek wyciąć kształty.

Odpowiedz