Okiem ekspertów

Infekcjom mówimy NIE

Po tropikalnym lecie wrzesień zaserwował nam chłodne powitanie, co obwieszczają dundle pod nosami naszych szkrabów. Jak sprawić by najstraszniejsza jesień, czy zima straszną nie była?

Nie rozpędzajmy się od razu w kierunku apteki, syntetyczne witaminy i cała gama innych pogromców jesiennych infekcji to nie najlepszy wybór. Dzieci są bardziej podatne na choroby, ich system odpornościowy dopiero dojrzewa a w małych ciałach toczy się nieustanna walka „ dobra ze złem”.

Jak wspomóc odporność organizmu?

DSC_0713Punkt 1- odklejamy młodocianych od komputera i programujemy im codzienną dawkę ruchu.

Punkt 2 – odpowiednio dokarmimy.

Zaczynając od tych najmłodszych- najlepszym posiłkiem jest oczywiście mleko matki, dla nieco większych wyskrobków podstawą diety wzmacniającej odporność jest różnorodność i regularność posiłków, to bardzo skuteczna „ szczepionka”.

Co nam pomaga:

Naturalne antybiotyki czyli czosnek, który oprócz skutecznego odstraszania wampirów, odstrasza też patogenne bakterie, a także wirusy i grzyby. Podobne działanie wykazuje jego koleżanka cebula, a także miód (szczególnie gryczany i lipowy).

Probiotyki – czyli pożyteczne bakterie, które wypierają z przewodu pokarmowego chorobotwórcze zarazki i poprawiają odporność. Znajdują się m.in. w mleku kobiecym i kiszonkach, a także jogurtach i kefirach, fermentowanych napojach mlecznych.

-Prebiotyki – to składniki, które są potrzebne dobrym bakteriom do namnażania się. Znajdują się w mleku kobiecym, jak również w owocach i warzywach, między innymi: bananach, szparagach, porach, cebuli, cykorii, karczochach, czosnku.

-Nienasycone kwasy tłuszczowe (omega 3) – czyli tzw. dobre tłuszcze. Wspomagają wytwarzanie przeciwciał i wzmacniają błony śluzowe (nosa, gardła, oskrzeli). Są obecne w pokarmie kobiecym, rybach morskich, np. śledziach, halibucie, łososiu, dorszu, makrelach, w słodkowodnym pstrągu, tranie, orzechach, oliwkach, oleju słonecznikowym, rzepakowym oraz soji.

– Żelazo –dostawca tlenu komórkowego, najwięcej i najlepiej przyswajalne jest żelazo z mięs, inne dobra źródła to ryby, zielone warzywa czy suszone owoce.

– Najwięcej witaminy mają polskie … owoce, warzywa i soki, a w czołówce: czarna porzeczka, malina, truskawka, gruszka, śliwka, jeżyna, jagoda, kiszona kapusta, czerwona papryka, sałata i natka pietruszki- mowa oczywiście o witaminie C, która pobudza aktywność komórek odpornościowych i przyspiesza powrót do zdrowia.

Nie bójmy się sięgać po stare babcine sposoby bo często są bardzo skuteczne. Domowe syropy z dzikiej róży, maliny, aronii, aloesu, czy sok z jeżówki zawierają witaminy (głównie wit. C) i inne składniki ważne dla zdrowia.

Na koniec leki z domowej apteki:

Syrop z cebuli- niezastąpiony w walce z przeziębieniem..o dziwo uwielbiany przez dzieci.

Przepis- kroimy w kostkę trzy cebule, dodajemy ok 3 łyżki cukru lub miodu. Całość mieszamy i potrząsamy słoikiem, po kilku godzinach wytrąca się sok i lek gotowy!

Siemię lniane (len mielony)- dajemy czubatą łyżkę na 3/4 szklanki ciepłej wody, energicznie mieszamy i wypijamy – świetna mikstura na chrypkę, kaszel, przeziębienie czy zapalenie oskrzeli.

1 Komentarz

  1. Martyna

    Świetny artykuł ! Koniecznie muszę przetestować syrop z cebuli! 😉 Pozdrawiam

Odpowiedz