Jestem dziwnym osobnikiem 🙂 Nigdy nie przepadałam za goframi. Jednak teraz odkryłam gofry na nowo i odkrywam nowe w kolejnych dniach! Dziś, gofry dyniowe z cynamonem i gruszką.

Mamy sezon na dynię. Korzystam zatem i próbuję wyczarować gofry z dynią. Efekt – pyszne, chrupiące gofry, idealne na jesienny podwieczorek.

Gofry dyniowe – składniki

  • szklanka musu dyniowego – ok 200 g (ćwiartka dyni Hokaido)
  • niepełne 2 szklanki mleka, dla alergików roślinnego (400 ml)
  •  niecałe pół szklanki oleju rzepakowego/ryżowego (100 ml)
  • ok 2,5 szklanki mąki (600 g) – dziś miałam pszenną typ 650 (planuję zrobić z owsianą)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (nie potrzeba jajka)
  • 1-2 łyżeczki cynamonu (może być mieszanka korzenna jeśli lubisz)
  • łyżka cukru, opcjonalnie

Upieczoną dynię zblendowałam na mus. Dodałam mleko, olej. Do mokrych składników wsypywałam kolejno suche mieszając mikserem. Następnie wlewałam łyżką do sosów odpowiednią porcję na rozgrzaną gofrownicę. U mnie idealne były po 3,5 minuty, ale zależy to od mocy gofrownicy.

Podałam z gruszką i mieliśmy pyszny jesienny podwieczorek. Polecam Wam zdrowe odsłony tradycyjnych gofrów.