Proste i ekspresowe w wykonaniu ciasteczka owsiane

Dziś polecamy Wam pyszne, zdrowe i ekspresowe w wykonaniu ciasteczka owsiane. Nie dajcie się zwieść reklamom, niestety ciastka owsiane dostępne na rynku to bogactwo cukru i rakotwórczego tłuszczu palmowego. Nawet te reklamowane jako pożywne śniadanie, nie spełniają swojej roli tak jak zapewnia producent w reklamie. Dlatego koniecznie zamiast kupować śmieciowe ciastka zróbcie je sami, na bazie owoców suszonych, orzechów, nasion bogatych w witaminy i minerały. Dzięki temu oprócz węglowodanów dostarczycie organizmowi bombę witaminowo-mineralną, a wasze podniebienie też będzie miało radochę.

Przepis na ekspresowe ciasteczka owsiane

Składniki:

  • 1 i ½  szklanki płatków owsianych
    1 i ½  szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • ½  szklanki cukru (można dać miód, syrop z agawy, itp)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki słonecznika
  • 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 garści rodzynek
  • garść posiekanych daktyli
  • 4 łyżki kokosu
  • 3 łyżki kako
  • Ok. 1 – 1 i ½  szklanki wody

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Masa ma być lekko luźna. Blaszkę wyłożyć pergaminem, nakładać masę łyżką w formie okręgów. Piec w temperaturze 160 stopni 10-15 minut. Przed spożyciem można posypać cukrem pudrem.

ekspresowe ciasteczka owsiane dietetyczne

I co nie prawdaż, że prościzna?! Jeśli odżywiacie się zdrowo, za pewne większość z tych składników macie. Jeśli czegoś brakuje, można to zastąpić czymś innym (daktyle – rodzynkami, rodzynki – żurawiną, orzechy nasionami, etc). Kombinujcie. Te ciastka rzadko nie wychodzą.