Kreatywni rodzice

Domowe wynalazki – domowa masa solna i ciastolina

Od poranka moje księżniczki szykują mamusi niespodzianki-  w łazience na dzień dobry roztaczają się nieziemskie zapachy a ja stawiam nogę w cieczy o nieznanym mi pochodzeniu, po czym  wchodzę do pokoju i … chyba wolę wrócić do łazienki !!

bałagan

I stan wrzenia osiągnięty.  Marzę o ucieczce. Pocieszam się w myślach, że dziś święto i i tak wszystko zamknięte. Postanawiam  zawalczyć o utracony humor. Rozpłaszczamy się na tapczanie i po raz setny zaczynam czytać bajkę o wilku i koźlątkach i czuję, że zaraz sama zacznę gryźć- muszę obczaić nowe zajęcie bo nie dam rady.

Padło na masę solną i domową ciastolinę. Nie przypuszczałam, że będzie to strzał w dziesiątkę. Przepis banalnie prosty, pracochłonność prawie zerowa, koszty śmieszne a efekt zaskakujący!

dzieci robią masę solną

Zaczynamy od ciastoliny.

Ciastolina – potrzebujemy:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklankę soli
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego ( nie posiadam, dodałam sok z cytryny)
  • 2 łyżki kakao
  • gorący kubek –barszcz czerwony ( nic innego nie znalazłam w osiedlowym sklepiku)

Zamiast kakao i barszczu można dodać barwniki spożywcze i uzyskać całą gamę kolorów jednak w dzień świąteczny to ciężka misja.

My stworzyłyśmy malinowy i byłam pewna że czekoladowy ale dziewczyny stwierdziły, że jednak pasztetowy.

Dzielimy składniki na dwa garnki czyli do każdego dziewczyny wsypały po 1 szklance mąki, 1 szklance wody, 0,5 szklanki soli, po 1 łyżce oleju, po 0,5 łyżeczki soku z cytryny i na koniec do jednego garnka kakao a do drugiego opakowanie barszczu. Po dokładnym zmieszaniu garnki wędrują na gazówkę. Na małym ogniu ciągle mieszając, ogrzewamy miksturę do momentu kiedy ciasto zgęstnieje i zacznie odchodzić od brzegów garnka.

ciastolina

Potem pozostaje poczekać z 15 minut do wystygnięcia ciastoliny i gotowe. Przechowujemy standardowo w plastikowych pojemnikach.

Czas wykonywania- 15 min   koszt – 3,5 zł       czas wolności – 2 h dziennie.

tort

Po wykonaniu zdania usłyszałam głośny pisk i hasło-balsam dla moich uszu : Mamo jesteś mistrzynią. Dostałam nawet tort. Przy takim obrocie sprawy nie zostało mi nic innego jak zrobienie drugiego ciasta: domowa masa solna 🙂

Domowa masa solna – składniki:

  • 2 szklanki maki
  • 1 szklanka soli
  • 1 szklanka wody
  • Czas wykonywania 5 min      koszt- całe 1,5 zł         czas wolności -2 godziny. Składniki wystarczy wymieszać, jeśli ciasto się lepi dodać więcej mąki. Ciasto powinno być suche i łatwo się wyrabiać. Można przechowywać w plastikowej torebce w lodówce do 3 tygodni. Może być używane jak plastelina.
domowa masa solna - zabawa
W kolejną środę ciąg dalszy.

Odpowiedz