Dlaczego robimy domowe lody z czarnej porzeczki?

Porzeczki są przez wiele osób niedoceniane. W każdym domu w sezonie pojawiają się takie owoce, jak truskawki, nektarynki, czy śliwki. Porzeczki niestety nie wkupiły się w nasze menu tak bardzo jak truskawki, mimo, że sezon na nie jest zdecydowanie krótszy niż ten truskawkowy.

Warto jednak przełamywać ten stereotyp i wzbogacać swój jadłospis w owoc z czarnej porzeczki, bowiem to najbogatsze wśród krajowych owoców bogactwo błonnika, witaminy C oraz potasu. A ich intensywny kolor działa na zmysły (przynajmniej moje).

Domowe lody porzeczkowe bez maszynki

W związku z tym, że lato nas nie rozpieszcza, proponuje rozpieścić się samemu i zaserwować sobie letnią przekąskę – w postaci domowych porzeczkowych lodów bez konieczności użycia maszynki do wyrobu lodów. To zdecydowanie, jak do tej pory nasz najlepszy lodowy przepis (ale oczywiście wszystko jest kwestią gustu).

Przepis na domowe lody porzeczkowe bez maszynki

Składniki:

3-4 garście czarnej porzeczki

1 duży jogurt naturalny (najlepiej bez dodatku mleka w proszku i białek mleka – sprawdzisz to na etykiecie w składzie jogurtu)

3 łyżeczki syropu klonowego (ewentualnie miodu)

domowe lody porzeczkowe

Porzeczki przepuszczamy przez wyciskarkę do owoców (ewentualnie blendujemy, jeśli chcemy pozbyć się pesteczek, można dodatkowo przetrzeć przez sito). Dodajemy 2 łyżeczki syropu klonowego. Na dno foremek do lodów dajemy 1-2 łyżeczki naszego miksu. Następnie pozostałość miksu mieszamy z połową jogurtu naturalnego. Dodajemy do foremek (zostawiając jeszcze miejsce na ostatnią warstwę). Pozostałą część jogurtu mieszamy z 1 łyżeczką syropu klonowego i dajemy jako ostatnią warstwę do foremki. Wkładamy do zamrażarki na kilka godzin.

domowe lody porzeczkowe bez użycia maszynki

My preferujemy słodycze o umiarkowanym stopniu słodkości, a intensywniejszym smaku owoców, dlatego nasze lody porzeczkowe są delikatnie słodkie. Jeśli lubicie lody bardziej słodkie zwiększcie ilość syropu klonowego/miodu.

A już niebawem pomysły na to jak przetworzyć porzeczki, by móc się cieszyć nimi cały rok. Pamiętajcie należy się spieszyć, czarne porzeczki kończą się.