Wzywamy posiłki

Domowa nutella

Jestem pospolitym nałogiem czekoladowym, chyba nie przystoi mi się chwalić  jakie ilości tego dobra przeszły przez mój przewód pokarmowy… Dziś czytam etykiety i jestem bardziej wybredna ale na widok nutelli ślinianki zaczynają intensywniej pracować. Co ona w sobie ma, że tak kleją się do niej małe i duże paluchy??? I tu porażka – PONAD POŁOWA SŁOIKA TO CZYSTY CUKIER  (55%), na drugiej niechlubnej pozycji siedzi niezdrowy olej palmowy (20%) i na szarym końcu miazga orzechowa i mleko w proszku. Przechodząc do liczb –jedna łyżka tego przysmaku to100 kalorii, 5 g tłuszczu i ponad 10g cukru co daje połowę dziennej dopuszczalnej dawki dla trzylatka. Dlatego dziś podamy krem w zdrowej odsłonie: domowa nutella poleca się dużym i małym smakoszom!

Życie bez czekolady już się tak nie klei. Dziś pogrzeszymy i to zdrowo!

DSC_2075

Oto przepis na prawdziwy czekoladowo-orzechowy krem ze zdrowych składników. Za każdym razem z trudem hamuję się by nie wyjeść go moim małolatom 🙂

Domowa Nutella

Składniki:

1 szklanka orzechów laskowych

1,5 łyżki oleju kokosowego

3 łyżki dobrego kakao

1/3  szklanki  miodu

¼ do ½ szklanki mleka (u nas kokosowe)

szczypta soli

domowa nutella

 Przepis: Orzechy podprażyć na suchej patelni aż  się lekko podpieką a skórka zacznie odchodzić. Przesypać na ściereczkę i pocierając o blat oczyścić orzechy ze skórki. Orzechy zmielić w blenderze o dużej mocy lub w młynku do kawy. Do zmielonych orzechów dodać resztę składników, dozując powoli mleko kokosowe, aby uzyskać odpowiednią konsystencję i miksować na gładką masę.

Smacznego.

 

Odpowiedz