Nadszedł czas na „nie wiem w co się ubrać”. Dziś chłodno i deszczowo cały dzień, kilka dni wcześniej 4 stopnie rano, 18 po południu. I ubierz tu dzieciaka do przedszkola, zwłaszcza kiedy jedziecie na rowerach… W dodatku w przedszkolu wirusomania i coraz mniej obecnych. Warto zadbać o ciepły podwieczorek, na dziś polecamy czekoladowy budyń jaglany!

Bogactwo witamin z grupy B, magnezu, wapnia… i pyszny!

Czekoladowy budyń jaglany

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka
  • garść orzechów
  • dojrzały banan
  • 2 łyżki kakao
  • opcjonalnie 3-4 kostki czekolady 70%

Kaszę dokładnie wypłukać w zimnej i gorącej wodzie. Zalać 1,5 szklanki mleka – gotować na małym ogniu pod przykryciem, nie mieszając około 7-9 minut. Następnie zdjąć z ognia i pozostawić kaszę pod przykryciem, aż wchłonie mleko.

Do lekko przestudzonego dodajemy pozostałe pół szklanki mleka, banana i pozostałe składniki. Blendujemy na gładką masę. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, możesz dodać jeszcze trochę mleka w trakcie blendowania.

Podajemy z dowolnymi owocami. Bez dodatku cukru, ale pyszny i słodki. Dodatkowo bardzo pożywny.