Wzywamy posiłki

Ciecierzyca na śniadanie :)

Masz już dość serów, wędlin drogich i wątpliwej jakości, nie masz pomysłu na dobre śniadanie? Pyszna pasta z ciecierzycy wybawi Cię z kuchennej nudy 🙂

Ciecierzyca jest źródłem białka wysokiej jakości, w połączeniu z produktami zbożowymi pełnowartościowego. Znajdziesz tu dużo potasu, którego zwykle mamy niedobór, w przeciwieństwie do sodu spożywanego w nadmiarze. Cenne żelazo zapobiegające anemii i wapń to dodatkowe cenne wartości. Roślin strączkowych spożywa się zwykle za mało, a są to bardzo zdrowe produkty i bardzo wdzięczne w kuchni.

Pasta z ciecierzycy, hummus to popularne danie w Turcji, czy Maroku. Bardzo łatwo zrobić go w domu i zdecydować o ulubionych dodatkach dla naszego smaku.

IMG_8996

Na moją ulubioną pastę potrzebujesz:

– pół szklanki ciecierzycy suchej (szklankę ugotowanej lub z puszki)

– pomidora

– czosnek – wg uznania

– bazylię, najlepiej świeże listki, które możesz wyhodować w domu

– łyżkę oleju lnianego budwigowego (lub oliwy z oliwek)

Suchą ciecierzycę zalewamy wodą na 12 godzin, a następnie gotujemy aż będzie miękka, ok 50 min. Można sobie też poradzić z ciecierzycą z puszki, która jest gotowa do spożycia, ale osobiście staram się wybierać suchą, bez zbędnych dodatków. Przestudzoną blendujemy z pomidorem, bazylią i czosnkiem. Smarujemy pieczywo z liściem sałaty i mamy pyszne, pełnowartościowe śniadanie!

IMG_8997 IMG_8999

Dlaczego olej lniany? Jest doskonałym źródłem kwasów omega-3, których ciągle nam mało. Olej budwigowy ze względu na dużą zawartość cennych NNKT, powinien być przechowywany w lodówce, w ciemnej butelce – i właśnie takiego szukaj w sklepie. Kwasy wielonienasycone są bardzo wrażliwe na działanie światła, czy temperatury. Na zimno działają świetnie na nasze zdrowie.

Pamiętaj, że olej lniany jemy na zimno. Nie możemy go używać do smażenia czy duszenia!

Masz swój ulubiony hummus, podziel się przepisem, chętnie odkrywam nowe smaki 🙂

Odpowiedz